Καταδίκη εταιρειών να αποκαταστήσουν το περιβάλλον

Καταδίκη εταιρειών να αποκαταστήσουν το περιβάλλον

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υποχρέωση αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος στην αρχική κατάσταση, χρηματικά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης επιδικάστηκαν στις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών Νηρεύς και Δίας και σε οκτώ φυσικά πρόσωπα για ρύπανση που προκλήθηκε στην περιοχή του Πόρου από το 2005 μέχρι το 2009. Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 4 Ιουλίου από το Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, το οποίο αποφάνθηκε ότι οι χειρισμοί των συγκεκριμένων εταιρειών προκάλεσαν ρύπανση του περιβάλλοντος. Η απόφαση αυτή αναμένεται να αποτελέσει νομολογία για την εκδίκαση και άλλων ανάλογων υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο δήμαρχος Πόρου Δημήτρης Στρατηγός δήλωσε στην «Κ» ότι εφόσον οι συγκεκριμένες εταιρείες μόλυναν το περιβάλλον καλώς καταδικάστηκαν. «Ο δήμος έκανε τις διαδικασίες που όφειλε για να προστατέψει την περιοχή», σχολίασε. Από την πλευρά του ο πρόεδρος συλλόγου οικολόγων Υδρας, και γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού Μανώλης Τσακίρης έκανε επίσης λόγο για μια σωστή απόφαση του δικαστηρίου. «Δεν είμαστε κατά των νόμιμων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Ούτε είμαστε κατά της οικονομικής ανάπτυξης ή ενός συγκεκριμένου κλάδου. Είμαστε κατά των παρανομούντων όπως αποδείχθηκε και στο δικαστήριο, οι οποίοι μέσα στην απληστία τους καταστρέφουν τα πάντα και τελικά τον ίδιο τους τον εαυτό», δήλωσε.

Οι καταδικασθέντες κατέθεσαν εφέσεις, ενώ και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν ότι υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος. «Υπήρξε διοικητική παράβαση εκ μέρος της εταιρείας όσον αφορά τον χώρο των ιχθυοτροφείων και γι’ αυτή μας επιβλήθηκε πρόστιμο. Η απόφαση του δικαστηρίου για φυλάκιση είναι άδικη και είμαι βέβαιος ότι σε δεύτερο βαθμό θα δικαιωθούμε», σχολίασε στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της «Δίας» Στέφανος Μανέλλης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι θέλει να έχει καλές σχέσεις με την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται, πως η εταιρεία δίνει θέσεις εργασίας και ενισχύει την οικονομία. Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, στην οποία επιρρίπτονται ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό για την καθυστέρηση εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας που αφορά τη λειτουργία τέτοιων μονάδων.

Μήνυση έχει υποβληθεί και για μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στο νησάκι Τρίκερι, μεταξύ Υδρας και Σπετσών. Και σε αυτή την περίπτωση διαπιστώθηκε ύστερα από έλεγχο του Λιμενικού σημαντική παραβίαση των όρων λειτουργίας. Ειδικότερα, είχαν εγκατασταθεί 32 κλωβοί εκτροφής ψαριών μεγάλου μεγέθους, αντί για 3 μεγάλου μεγέθους και 6 μικρού μεγέθους που προέβλεπε η άδεια. Μάλιστα, κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας, σε έναν από τους κλωβούς βρέθηκαν τόνοι, απειλούμενο είδος ψαριού, η σύλληψη και η εκτροφή των οποίων γίνονται με πολύ αυστηρούς περιορισμούς. Οι αιχμάλωτες τούνες απελευθερώθηκαν ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή