Εθελοντές εμβολιάζουν παιδιά

Εθελοντές εμβολιάζουν παιδιά

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θεμελιώδες δικαίωμα στον εμβολιασμό, που έχουν στερηθεί εκατοντάδες παιδιά στη χώρα μας, καθώς οι γονείς τους έχουν χάσει την ασφάλειά τους, έρχεται να αποκαταστήσει η «Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ» με την έναρξη του προγράμματος «Εμβολιά-ζουμε, Παιδιά Ανασφάλιστα, όχι Απροστάτευτα». «Στόχος μας είναι να στηρίξουμε αυτές τις οικογένειες για όσο διάστημα χρειαστεί» εξηγεί στην «Κ» η κ. Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου, αν. καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπρόσωπος της οργάνωσης, που αποτελείται από εθελοντές γιατρούς, πανεπιστημιακούς και ιδιώτες. «Στην παρούσα φάση οι πανεπιστημιακοί καλούμαστε να επιδείξουμε ένα διαφορετικό ήθος, στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα», προσθέτει. Η «Αποστολή Ανθρωπος» ξεκίνησε τη δράση της από το 2010 με τρεις διαδοχικές αποστολές στην Αιθιοπία, όπου «πραγματοποιήσαμε πολλές επεμβάσεις σε ασθενείς, ενώ παράλληλα εκπαιδεύσαμε τους εκεί γιατρούς».

Ωστόσο, «παρακολουθώντας τις δυσάρεστες εξελίξεις στην Ελλάδα, αποφασίσαμε να ενεργοποιηθούμε και εντός των συνόρων», διηγείται η κ. Αναγνωστοπούλου. Η ομάδα των γιατρών έθεσε ως προτεραιότητα τον εμβολιασμό «η απουσία του οποίου μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία του παιδιού, αλλά και να γίνει και εμπόδιο στην εκπαίδευσή του, μια που αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή στα σχολεία». Παράλληλα, «είναι επιτακτική ανάγκη η προστασία της δημόσιας υγείας από επιδημίες και επανεμφάνιση ασθενειών που είχαν εκλείψει». Η «Αποστολή Ανθρωπος», έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ιδρυμα Μποδοσάκη και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προχωρά σε συνεργασία με τους δήμους σε εμβολιασμό παιδιών με 12 από τα 14 εμβόλια που προβλέπονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. «Εξαιρείται το εμβόλιο της φυματίωσης, που προς το παρόν γίνεται στα σχολεία από την Υγειονομική Υπηρεσία και το εμβόλιο κατά του ιού των κονδυλωμάτων (HPV) που απευθύνεται σε έφηβες».

Το συνολικό κόστος των δώδεκα εμβολίων, τα οποία συνήθως γίνονται σε τρεις δόσεις, ξεπερνάει τα 400 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. «Ζητήσαμε από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των δήμων και τα δημοτικά ιατρεία να καταρτίσουν λίστες με τις οικογένειες που χρήζουν βοήθειας και πληρούν τα κριτήρια». Ηδη έχουν ανταποκριθεί 20 δήμοι της Αττικής (Αθηνών, Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Μελισσίων-Πεντέλης, Γλυφάδας, Κορυδαλλού, Παπάγου- Χολαργού, Χαλανδρίου, Νέας Σμύρνης κ.α.), ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το τμήμα «Κοινωνικής Ιατρικής» του Παίδων Αγλαΐας Κυριακού. «Οι εμβολιασμοί ξεκινούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε για τρία τουλάχιστον χρόνια», διευκρινίζει η κ. Αναγνωστοπούλου «ωστόσο, εμβολιάσαμε ήδη κάποια παιδιά για να γίνουν δεκτά σε κατασκηνώσεις». Για πληροφορίες www.missionanthropos.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή