Εμπρησμός η μεγάλη πυρκαγιά βόρεια της Πάτρας

Εμπρησμός η μεγάλη πυρκαγιά βόρεια της Πάτρας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Σε εμπρησμό, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια, εκτιμάται ότι οφείλεται η μεγάλη πυρκαγιά βόρεια της Πάτρας, η οποία απείλησε χθες πέντε κοινότητες, έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων κατοίκων, προκάλεσε ζημιές σε κατοικίες και κατέκαψε άγνωστο ακόμα αριθμό στρεμμάτων αγροτοδασικής έκτασης.

Η ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά, δηλαδή περίπου στις 3 τα ξημερώματα, αποδυναμώνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής, το ενδεχόμενο του τυχαίου γεγονότος και γι’ αυτόν τον λόγο στρέφονται οι έρευνες στην πιθανότητα του εμπρησμού.

Η φωτιά, σύμφωνα με μαρτυρίες, ξεκίνησε από την περιοχή των Σελλών. Η μικρή αρχική εστία πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, που τη βοήθησαν να κατέβει το βουνό και να απειλήσει πρώτα τις κοινότητες Σελλά και Αργυρά. Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που κατάφεραν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα σπίτια. Με το πρώτο φως της ημέρας έφτασαν τα πρώτα εναέρια μέσα, αλλά λόγω των ανέμων επιχειρούσαν για αρκετή ώρα μόνο τα ελικόπτερα.

Ομως μέσα σε λίγα λεπτά η φωτιά άρχισε να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Η σχετικά πυκνή βλάστηση, τα ξερά χόρτα και ο δυνατός αέρας της έδιναν τροφή και εκτός από τις κοινότητες Σελλά και Αργυρά «κύκλωσε» το Ανω Καστρίτσι, το Κάτω Καστρίτσι και το Πλατάνι.

Βλέποντας οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων ότι η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη, ζήτησαν να γίνει μερική εκκένωση της κοινότητας του Κάτω Καστριτσίου, ενώ τελικά δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί το Πλατάνι.

Στην περιοχή είχαν μεταφερθεί λεωφορεία για να παραλάβουν τους κατοίκους, ενώ ο Δήμος Πατρέων είχε φροντίσει για τη φιλοξενία τους. Πάντως κάποιοι από τους κατοίκους είχαν φύγει νωρίτερα μόνοι τους από τα σπίτια τους, ενώ κάποιοι άλλοι αρνούνταν να τα εγκαταλείψουν. Ορισμένοι κατήγγειλαν ότι δεν είχαν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες και η φωτιά επεκτάθηκε ευκολότερα γιατί στην περιοχή υπήρχαν πολλά σημεία με ξερά χόρτα.

Φραστική επίθεση

Ταυτόχρονα, κάτοικοι του Κάτω Καστριτσίου επιτέθηκαν φραστικά στον δήμαρχο Πατρέων κ. Γιάννη Δημαρά, επειδή όπως υποστήριζαν η κοινότητά τους είχε μείνει χωρίς νερό για δύο ημέρες. Από την πλευρά του ο δήμαρχος ανέφερε ότι θα ερευνήσει τις καταγγελίες που έκαναν.

Την ίδια ώρα η φωτιά όλο και επεκτεινόταν, με αποτέλεσμα να καταφθάνουν στην περιοχή πυροσβεστικές δυνάμεις από γειτονικούς νομούς, ώστε να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης, όπως επίσης και εναέρια μέσα.

Επίσης ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να κινητοποιηθεί το σύνολο των δυνάμεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Εκτός όμως από τη φωτιά σημαντικό πρόβλημα δημιουργούσε και ο καπνός. Η ατμόσφαιρα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται εκατοντάδες ασθενείς, είχε γίνει αποπνικτική, χωρίς ωστόσο να προκληθεί κάποιο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του.

Παράλληλα ο πυκνός καπνός είχε κρύψει κυριολεκτικά τον ήλιο, όχι μόνο στην περιοχή του πύρινου μετώπου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας. Μάλιστα από τις μεσημβρινές ώρες «έβρεχε» αποκαΐδια κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή