Μέτρα για τον ιό του Νείλου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρώτος νεκρός από τον ιό του Δυτικού Νείλου «ξύπνησε» μνήμες από το περυσινό καλοκαίρι, οπότε κατέληξαν 8, και το προπέρσινο, οπότε είχαν καταλήξει 35. Οι ειδικοί, ωστόσο, συστήνουν ψυχραιμία. «Περισσότερο ευάλωτοι παραμένουν όσοι έχουν προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα και οι ηλικιωμένοι» διευκρινίζει ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, αν. καθηγητρής του Πανεπιστημίου Αθηνών, λοιμωξιολόγος στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Οπως επισημαίνει ο ίδιος, η θνησιμότητα παρουσιάζει μια αναλογία δέκα προς έναν ασθενή, που υποκύπτει. Ο 75χρονος αποθανών, κάτοικος Ανω Πατησίων, είχε εισαχθεί σε επιβαρυμένη ήδη κατάσταση στο Ιπποκράτειο αργά την Κυριακή, ενώ έπασχε και από σακχαρώδη διαβήτη.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η γεωγραφική «κάθοδος» του ιού, που, ενώ μέχρι και πέρυσι εμφανιζόταν στα βόρεια της χώρας, φέτος φαίνεται να εξαπλώνεται και στην πρωτεύουσα. Υπενθυμίζεται ότι τη στιγμή αυτή νοσηλεύονται άλλα δύο άτομα, ένας 68χρονος κάτοικος Φαλήρου και ένας 84χρονος κάτοικος Γλυφάδας. Ο πρώτος ασθενής δεν εμπνέει προς το παρόν ανησυχία και βρίσκεται στη νευρολογική κλινική του Ευαγγελισμού. Ο δεύτερος νοσηλεύεται στο ΓΝΑ. Συνολικά, από την αρχή του 2012 εννέα άτομα έχουν διαγνωσθεί με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Παράλληλα, για την προστασία της δημόσιας υγείας συνεχίζονται οι ψεκασμοί από δήμους της Αττικής, ενώ η περιφέρεια έχει αναλάβει τους ψεκασμούς σε υπερτοπικές περιοχές της ευθύνης της. Τα εν λόγω μέτρα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται από την άνοιξη, οπότε καταπολεμούνται οι προνύμφες, ενώ τώρα στοχεύουν στα ενήλικα κουνούπια. Την τελευταία εβδομάδα επίγειοι ψεκασμοί έλαβαν χώρα σε Σπάτα, Μαρκόπουλο, Ωρωπό, Μαραθώνα – Ραφήνα και έπονται στο Σαρωνικό – Λαύριο, Εθνικό Πάρκο Σχοινιά, Ελευσίνα – Ασπρόπυργο. Ιδιαίτερη, δε, έμφαση δίνεται στα ρέματα Πικροδάφνης και Τραχώνων, στους Δήμους Αγ. Δημητρίου και Αλίμου, όπως και στο Κτήμα Γερουλάνου (μεταξύ Αλίμου, Αργυρούπολης, Ελληνικού) και το Τροκαντερό.

«Οι πολίτες να προστατεύονται χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά, φορώντας φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα και αποφεύγοντας χώρους με λιμνάζοντα νερά το σούρουπο και το χάραμα» υπενθυμίζει ο κ. Τσιόδρας. «Στο σπίτι μπορούμε να προφυλαχθούμε κάνοντας χρήση των «κίτρινων» λαμπτήρων, του κλιματιστικού, του ανεμιστήρα οροφής και καθιερώνοντας το πότισμα πρωί και όχι βράδυ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή