Η πλατωνική φιλοσοφία και η σύγχρονη ζωή, θέμα Θερινού Σχολείου

Η πλατωνική φιλοσοφία και η σύγχρονη ζωή, θέμα Θερινού Σχολείου

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θαυμασμός που εισπράττει η πλατωνική φιλοσοφία είναι διαχρονικός και παγκόσμιος. Εχει, όμως, αποτύπωμα στη σύγχρονη ζωή; Το ερώτημα αυτό διερευνά το Θερινό Σχολείο με θέμα την Ακαδημία του Πλάτωνα, που ξεκίνησε φέτος για πρώτη χρονιά το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Στο σχολείο συμμετέχουν φοιτητές απ’ όλο το κόσμο και επιφανείς Ελληνες και ξένοι εισηγητές. Και, όπως εξήγησε χθες στην «Κ» ο συντονιστής του προγράμματος «Ακαδημία Πλάτωνος» κ. Θανάσης Αξιώτης, για να καταδειχθεί η διεπιστημονική και η πολυπολιτισμική προσέγγιση του θέματος, στο Σχολείο θα μετέχουν εκπρόσωποι διάφορων επιστημών, πλην των φιλοσόφων (π.χ. νομικής, φαρμακευτικής, βιολογίας) και από διάφορες χώρες (π.χ. Αργεντινή, Αρμενία, Ισραήλ, Κύπρος, Κροατία, Λιθουανία, Περού, Σερβία κ.ά.).

Στο Θερινό Σχολείο διαλέξεις και εργαστήρια θα πραγματοποιήσουν, μεταξύ άλλων, οι Απόστολος Δοξιάδης (συγγραφέας), Θεόδωρος Αραμπατζής (Παν. Αθηνών), Αντώνης Χατζημωϋσής (Παν. Αθηνών), Φωτεινή Ζήκα (ΑΣΚΤ), Alexander Bird (Παν. Bristol,) Φιλήμων Παιωνίδης (ΑΠΘ), Ελένη Φιλιππάκη (Ανοιχτό Πανεπιστήμιο), Βάσω Κιντή (Παν. Αθηνών), Σταυρούλα Τσινόρεμα (Παν. Κρήτης), John Hyman (Παν. Οξφόρδης), Παύλος Κοντός (Παν. Πατρών), Richard McKirahan (Κολλέγιο Pomona ΗΠΑ), Παύλος Καλλιγάς (Παν. Αθηνών), Στέλιος Βιρβιδάκης (Παν. Αθηνών). Το Σχολείο θα ολοκληρωθεί στις 27 Ιουλίου, ενώ μεθαύριο Κυριακή 22 Ιουλίου (12.30 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Το πρόγραμμα των διαλέξεων/εργαστηρίων της επόμενης εβδομάδας υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://summerschool.fhw.gr/plato/cur-lec.html, ενώ οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν κάποια διάλεξη ή να συμμετάσχουν στην επίσκεψη στην Ακαδημία Πλάτωνος μπορούν να επικοινωνήσουν με mail ή στα τηλέφωνα 21225-40.444, 6982-540.270.

Τέλος, στην αντιπαράθεση των γλωσσολόγων για την επιστημονική ορθότητα της διδασκαλίας περί του αριθμού των φωνηέντων της Νέας Ελληνικής, όπως διδάσκεται στο βιβλίο της Γραμματικής της Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, χθες το σωματείο Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά ζήτησε την απόσυρση του βιβλίου και επιτέθηκε στον πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας κ. Ιωάννη Καζάζη, ο οποίος το υπερασπίστηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή