Η Εκκλησία αντικρούει ευρωπαϊκά ΜΜΕ

Η Εκκλησία αντικρούει ευρωπαϊκά ΜΜΕ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή στην πολιτική ηγεσία της χώρας και τα μέλη και όργανα της Ε.Ε. έστειλε χθες ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος με στόχο «να τοποθετηθούν τα πράγματα στις ορθές τους διαστάσεις και να παύσει η ανεύθυνη αναπαραγωγή εσφαλμένης και στερεότυπης πληροφόρησης και η δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων σε βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, προφανώς προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης ακατανόητων σκοπιμοτήτων», όπως λέει. Η επιστολή συντάχθηκε ύστερα από δημοσιεύματα ευρωπαϊκών ΜΜΕ, και αντικρούει το επιχείρημα ότι η Εκκλησία απολαμβάνει προνομοιακό καθεστώς. Ειδικότερα, η επιστολή αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Οι φοροαπαλλαγές υπέρ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως και υπέρ όλων των γνωστών θρησκειών στην Ελλάδα, καταργήθηκαν στις 23/4/2010 με τον ν. 3842. Εκτοτε, τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας καταβάλλουν: φόρο για τα ακίνητά τους (με τριπλάσιο συντελεστή από ό,τι οι λοιποί δημόσιοι οργανισμοί), φόρο επί των κατ’ έτος μισθωμάτων από ακίνητα με συντελεστή 20%, φόρο 3% επί των εισοδημάτων από οικοδομές και εκμισθώσεις γαιών, προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 55%, φόρο επί κληρονομιών και δωρεών, τέλος χαρτοσήμου και δικαιώματα ΟΓΑ επί κάθε χρηματικής παροχής των πιστών. Από τον φόρο επί της ακίνητης περιουσίας απαλλάσσονται μόνο οι λατρευτικοί και κοινωφελούς χρήσεως χώροι. Το 2011 κατεβλήθησαν φόροι 12.584.139,92 ευρώ.

– Η μισθοδοσία των κληρικών καταβάλλεται από το Δημόσιο ως συμβατική υποχρέωση, την οποία ανέλαβε από το 1833 έναντι της Εκκλησίας, εφόσον το 65% της τότε ακίνητης περιουσίας της περιήλθε σε αυτό. Ο μισθός του διακόνου και του πρεσβυτέρου καθορίζεται από τον ίδιο νόμο που ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους και υπόκειται στις ίδιες περικοπές και φορολογικές κρατήσεις.

– Τα έσοδα της Εκκλησίας προέρχονται από μισθώματα ακινήτων της, μερίσματα από τραπεζικές μετοχές και εθελοντικές εισφορές των πιστών. Η Εκκλησία δεν έχει εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις ή επιχειρηματικές δραστηριότητες.

– Η Εκκλησία λειτουργεί 2.325 φιλόπτωχα ταμεία, 20 βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, 54 κατασκηνώσεις για 15.000 παιδιά, 85 στέγες γερόντων, 13 θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων, 8 ιδρύματα για ΑΜΕΑ, 10 νοσοκομεία-ιατρεία, 7 ιδρύματα ψυχικής υγείας, 6 ξενώνες για αστέγους, ξενώνα για φιλοξενία συνοδών ασθενών, 36 οικοτροφεία, πάνω από 200 κέντρα δωρεάν σίτισης, κοινωνικά παντοπωλεία. Το 2011 στις κοινωνικές υποδομές της φιλοξενήθηκαν 5.862 άτομα. Το 2010 οι φορείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος έδωσαν για φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο 96.234.510,47 ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν αφορούν τη Μοναστική Κοινότητα Αγίου Ορους, την Εκκλησία Κρήτης, τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, που αποτελούν διοικητικά ανεξάρτητες εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες κατά το ελληνικό Δίκαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή