Πάτρα: έρευνες για εμπρησμό

Πάτρα: έρευνες για εμπρησμό

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν χθες στην Πάτρα βοήθησαν σημαντικά, ώστε να περιοριστούν τα πύρινα μέτωπα σε Δρέπανο και Πλατάνι, αφού έτσι γινόταν αποτελεσματικότερο το έργο των εναέριων και επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης.

Ταυτόχρονα, η ισχυρή παρουσία πυροσβεστών στο Καστρίτσι και τα Σελλά αντιμετώπιζε άμεσα τις αναζωπυρώσεις, πριν αυτές επεκταθούν. Οσον αφορά τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ενισχύεται ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο του εμπρησμού, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια. Εκτός από την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά, δηλαδή στις 3 τα ξημερώματα, κάτι που αποδυναμώνει, σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής το ενδεχόμενο του τυχαίου γεγονότος, υπάρχουν μαρτυρίες που υποστηρίζουν ότι μόλις εκδηλώθηκε η πρώτη εστία κοντά στην κοινότητα Σελλά, αμέσως ακολούθησαν κι άλλες. Ωστόσο από τις έρευνες που θα γίνουν στην περιοχή, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής θα μπορέσουν να καταλήξουν με βεβαιότητα στα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά.

Σχετικά τώρα με τις ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά, χθες άρχισε να φαίνεται ένα μέρος από ό,τι άφησε πίσω του το πύρινο μέτωπο. Ετσι λοιπόν, εκτός από τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε βόρεια της Πάτρας σε σημαντικό αριθμό στρεμμάτων δασικής έκτασης, σημειώθηκαν και εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες. Σύμφωνα με κατοίκους, έγιναν στάχτη καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και αμπέλια, καθώς και μικρότερες καλλιέργειες με κηπευτικά. Επίσης, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές και σε δεκάδες κυψέλες με μελίσσια. Πάντως, τα συναισθήματα των κατοίκων είναι ανάμεικτα, μια μέρα μετά τη μεγάλη φωτιά. Από τη μία πλευρά είδαν, όπως δηλώνουν, να σώζονται οι ίδιοι και τα σπίτια τους από τις φλόγες, από την άλλη όμως είδαν να προκαλούνται ζημιές στις καλλιέργειές τους. Εκείνο που τονίζουν ιδιαίτερα, είναι ότι «όλοι χάσαμε το δάσος μας». Ας σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή είχε εκδηλωθεί μεγάλη φωτιά και πριν από περίπου 14 χρόνια, η οποία και τότε είχε προκαλέσει μεγάλες ζημιές.

Οσον αφορά τη συνολική καταγραφή των ζημιών, θα γίνει σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλο, «μόλις η Πυροσβεστική υπηρεσία μάς δώσει σήμα ότι οι φωτιές έχουν οριστικά σβήσει». Πάντως, για να κερδηθεί χρόνος αποφασίστηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να συγκροτηθούν δύο επιτροπές που θα αναλάβουν το έργο της καταγραφής. Η πρώτη επιτροπή θα ελέγξει όλες τις υποδομές και τα τεχνικά έργα στην πληγείσα περιοχή και θα εισηγηθεί τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Η δεύτερη επιτροπή θα οριοθετήσει την πληγείσα περιοχή και θα καταγράψει ζημιές σε κατοικίες, προκειμένου να υποβληθούν αιτήματα παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων προς πληγέντες. Επίσης ένα ακόμη ζήτημα που τίθεται είναι ο έγκαιρος σχεδιασμός και υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων με δεδομένα τα γεωλογικά χαρακτηριστικά των περιοχών απ’ όπου πέρασε η φωτιά.

Στο μεταξύ, την ώρα που οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στη βόρεια πλευρά της Πάτρας, εκδηλωνόταν μία δεύτερη φωτιά στην περιοχή Ρηγανόκαμπος, ανατολικά της πόλης. Στην περιοχή έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα που κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο, πριν να πάρει διαστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή