Κινδύνευσαν οικισμοί στην Κρήτη

Κινδύνευσαν οικισμοί στην Κρήτη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΝΙΑ. Σε πύρινο κλοιό βρέθηκαν το προηγούμενο 48ωρο πέντε οικισμοί στη νοτιοδυτική Κρήτη. Η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο χωριό Βάθη Κισσάμου είχε τελικά καταστροφικές συνέπειες, καθώς καλλιεργήσιμες και δασικές εκτάσεις 1.500 στρεμμάτων, περίπου 15 κτίσματα, μεταξύ των οποίων και ένα ιστορικό σχολείο, αλλά και απροσδιόριστος αριθμός ζώων και κυψελών ήταν το βαρύ τίμημα. Παράγοντες όπως οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, το ανάγλυφο του εδάφους και το γεγονός ότι ολόκληρη η Δυτική Κρήτη δεν καλύπτεται με εναέρια μέσα συνετέλεσαν ώστε να κινδυνεύσουν άμεσα οι οικισμοί Βάθη, Παπαδιανά, Κεφάλι και Αμυγδαλοκεφάλι και Σημαντηριανά.

Μάλιστα, τα χωριά Παπαδιανά, Πλοκαμιανά και Αμυγδαλοκεφάλι εκκενώθηκαν για λίγες ώρες για λόγους ασφαλείας. Τελικά οι ολονύχτιες προσπάθειες των πυροσβεστών -ανάμεσά τους εθελοντές και πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ- απέδωσαν καρπούς και η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χθες το πρωί.

Ετσι, το μόνο πρόβλημα ήταν χθες οι αναζωπυρώσεις που προκαλούνταν από τους ανέμους. Ευτυχώς, σήμερα, συνέδραμε τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων και το πυροσβεστικό ελικόπτερο που εδρεύει στο Ηράκλειο. Ομως, για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε μοιραία η απόφαση των αρμοδίων να μη σταθμεύει πυροσβεστικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Σούδας, γεγονός που καταγγέλθηκε από τον δήμαρχο Κισσάμου κ. Γιώργο Μυλωνάκη. Ανάλογη θέση πήρε και ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας της Π.Ε. Χανίων κ. Τάσος Κουρουπάκης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να σταθμεύει ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο στα Χανιά. «Η φυσιολογία του εδάφους αλλά και οι μεγάλες εκτάσεις πρασίνου, με μεγαλύτερη αυτήν του εθνικού δρυμού της Σαμαριάς, απαιτούν τη διαρκή ετοιμότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αιτίες που προκάλεσαν την πυρκαγιά παραμένουν άγνωστες. Η προανακριτική διαδικασία θα δείξει αν πρόκειται για εμπρησμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή