Πύρινος εφιάλτης στην Κερατέα

Πύρινος εφιάλτης στην Κερατέα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε χθες η Λαυρεωτική από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στην περιοχή Διόνυσος Κερατέας και πήρε γρήγορα έκταση. Η φωτιά πέρασε στις περιοχές Τρέπια, Μπούρτζες, Μοναστήρι και μόλις το απόγευμα οι ισχυρές εναέριες δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν την επέλαση του μετώπου, το οποίο ήδη απειλούσε το ΒΙΟΠΑ και το πευκόφυτο δάσος του Κουβαρά. Τουλάχιστον έντεκα σπίτια κάηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν σημαντικές ζημιές, ενώ η φωτιά καψάλισε περίπου 100 οικίες και άλλα κτίσματα προκαλώντας ζημιές. Μια παιδική κατασκήνωση της περιοχής εκκενώθηκε, όπως και το μοναστήρι της Παναγίας της Παντάνασσας, στο οποίο υπήρχαν 70 μοναχές. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στα ΚΑΠΗ Κερατέας. Σε πολλά σημεία η φωτιά σταματούσε σε καλλιεργημένες εκτάσεις, ενώ έχουν καεί και αρκετά ελαιόδεντρα.

Το απόγευμα το μέτωπο, αν και είχε καταλαγιάσει, είχε απλωθεί σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων δίνοντας συχνές αναζωπυρώσεις. Επτά αεροπλάνα, τρία ελικόπτερα, 56 οχήματα του δήμου με 120 πυροσβέστες, 56 άτομα πεζοπόρο τμήμα, υδροφόρα οχήματα της περιφέρειας Αττικής και διαφόρων δήμων ήταν η μέγιστη δύναμη που αντιμετώπισε τη φωτιά. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο περίπου έξι ώρες μετά την έναρξή της. Κλιμάκια της πυροσβεστικής και των τοπικών αρχών παρέμειναν σε επιφυλακή σε διάφορα σημεία υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 6.000 στρέμματα καμένης έκτασης, ένα τρίτο από τα οποία είναι πευκοδάσος.

«Κάηκε ένα πανέμορφο δάσος κατά μήκος του δρόμου από Κερατέα προς Κακή Θάλασσα. Η κατάσταση που επικρατούσε ήταν πάρα πολύ δύσκολη, μεταξύ άλλων το γεωγραφικό ανάγλυφο δεν επέτρεπε στα αεροπλάνα να κατεβαίνουν χαμηλά. Κάθε φορά που κατέβαιναν κάναμε τον σταυρό μας», περιγράφει στην «Κ» ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κ. Λεβαντής. «Περπατάμε στα καμένα και μετράμε τις ζημιές που έχουν γίνει», προσθέτει. «Δεν έφευγα, καθόμουν έξω από το σπίτι με το λάστιχο στα χέρια και έβρεχα όπου έφτανε η πίεση του νερού. Η φωτιά έκανε κύκλους γύρω από το σπίτι μου ανάλογα με τις ριπές του αέρα, σε κάποιες στιγμές σκέφτηκα ότι δεν θα τη γλιτώσω. Λυπάμαι πάρα πολύ γι’ αυτό που έχει συμβεί, όλα γύρω μας είναι καμένα, σπίτια φίλων και γνωστών μου έχουν καταστραφεί» είπε στην «Κ» σχεδόν κλαίγοντας η Αικατερίνη Πούλου, συνταξιούχος που μένει στην περιοχή Μπούρτζες. «Αν δεν έφταναν τα αεροσκάφη θα είχαμε καεί. Οι πυροσβέστες έδιναν απεγνωσμένη μάχη, αλλά οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες για τις ανθρώπινες δυνάμεις» συμπλήρωσε η ίδια.

Αναζητούνται οι υπεύθυνοι

Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Κερατέας Σταύρο Ιατρού, μόνο στην περιοχή της Κερατέας ξεσπούν κάθε καλοκαίρι 50 – 70 φωτιές, οι περισσότερες από τις οποίες σβήνονται αμέσως. Οσον αφορά τη χθεσινή πυρκαγιά, πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυροσβεστική αναζητεί τους υπεύθυνους της φωτιάς σε μια συγκεκριμένη μικρή περιοχή, ενώ υπάρχουν υπόνοιες για συγκεκριμένο σπίτι. Σχετική καταγγελία που έχουν στα χέρια τους οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Π.Υ. ερευνάται. «Δεν χρειάζεται να λέμε αμέσως ότι πρόκειται για εμπρησμό από πρόθεση, καθώς με αυτόν τον τρόπο κάποιοι άνθρωποι αποποιούνται των ευθυνών τους. Η Κερατέα είναι πολυσύχναστη περιοχή, διάφοροι ασυνείδητοι πετάνε αναμμένα τσιγάρα, ανάβουν φωτιές για να ψήσουν, κάνουν εργασίες που προκαλούν σπίθες κ.λπ.», σχολιάζει.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου 24ώρου η Πυροσβεστική κατέγραψε συνολικά 74 νέες δασικές πυρκαγιές ανά την επικράτεια. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Λίγο πριν από τις 8 χθες το βράδυ σήμανε συναγερμός και στη Ζάκυνθο, όπου ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή Αγαλάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή