ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν θα γίνει «κούρεμα» οφειλών

Την κατηγορηματική διάψευση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σταύρου Καλογιάννη, όσον αφορά τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να προχωρά σε «κούρεμα» των οφειλών προς τους εργολήπτες δημοσίων έργων, έλαβε το προεδρείο της ΠΕΔΜΕΔΕ, σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό. Ο κ. Καλογιάννης μάλιστα είπε, ότι σχεδιάζεται μέχρι τέλους του έτους η αποπληρωμή των οφειλομένων προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα, όπως η άμεση κατάργηση των πρόσθετων υψηλών τραπεζικών εγγυήσεων στα έργα, η απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών σε όλα τα στάδια παραγωγής τους, η κατάργηση του συστήματος μελέτη – κατασκευή, των απευθείας αναθέσεων και της αυτεπιστασίας και η καθιέρωση του συστήματος ανάθεσης των έργων σε δύο διακριτά στάδια, που θα δημιουργήσει συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού, περιορίζοντας το φαινόμενο των αλόγιστων και υψηλών εκπτώσεων.

ΧΩΡΟΙ ΣΕ ΣΕΦ ΚΑΙ ΟΑΚΑ

Στη διάθεση των μουσουλμάνων

Χώρο στο ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ, όπως και πέρυσι, θα δοθούν φέτος στους μουσουλμάνους που μένουν στην περιοχή της πρωτεύουσας για να γιορτάσουν τη Λύση της Νηστείας του Ραμαζανίου στις 19 Αυγούστου. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων (Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη). Ετσι, όπως ανέφερε χθες η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, «οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή σωματεία που επιθυμούν να κάνουν χρήση των χώρων αυτών, καλούνται να καταθέσουν εγγράφως στα διοικητικά συμβούλια του ΣΕΦ και του ΟΑΚΑ τις αιτήσεις τους μέχρι τις 10 Αυγούστου. Οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή σωματεία άλλων περιοχών της χώρας, όπου δεν έχουν προβλεφθεί χώροι προσευχής για μουσουλμάνους, καλούνται να απευθυνθούν στους κατά τόπους δήμους».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Ζητεί άμεση αλλαγή του νόμου

Την επίσπευση της αλλαγής βασικών διατάξεων του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, ώστε να ξεκινήσει ομαλά η λειτουργία των ΑΕΙ από τον Σεπτέμβριο. «Με απόλυτη προτεραιότητα για να αρθεί η οικονομική ασφυξία των ΑΕΙ απαιτείται αλλαγή του άρθρου 76 που αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος του έτους 2012 εγκρίνεται από το Συμβούλιο Ιδρύματος», αναφέρει η Σύγκλητος. Το Συμβούλιο Ιδρύματος είναι το νέο όργανο που θεσπίζει ο νόμος σε κάθε ΑΕΙ, και σε αυτό μετέχουν καθηγητές του πανεπιστημίου, αλλά και εξωπανεπιστημιακοί. «Το Πανεπιστήμιο Κρήτης με απόφαση της Συγκλήτου έχει καταρτίσει και καταθέσει προς έγκριση τον τακτικό προϋπολογισμό του 2012 στη βάση της επιχορήγησης που καθορίσθηκε γι’ αυτό από το υπουργείο Παιδείας. Τυχόν μη έγκριση του προϋπολογισμού πριν από την 1η Σεπτεμβρίου θα καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των λειτουργικών δαπανών του Ιδρύματος, της στέγασης και της σίτισης των φοιτητών», προσθέτει. Και η Σύγκλητος του Παν. Κρήτης καταλήγει: «Το υπουργείο Παιδείας έχει στα χέρια του το κλειδί των εξελίξεων. Προσμένουμε ότι θα το αξιοποιήσει».

ΝΕΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ – ΠΑΤΡΩΝ

Εκτροπές κυκλοφορίας

Από τη Δευτέρα 23/07 μέχρι και την Πέμπτη 26/07 θα πραγματοποιηθούν ολιγόωρες νυχτερινές εκτροπές κυκλοφορίας για εργασίες συντήρησης σε τμήματα της ΝΕΟ Κορίνθου-Πατρών, από τις 21.00 μέχρι τις 06.00 το πρωί της επόμενης μέρας. Η μία εκ των δύο κατευθύνσεων κυκλοφορίας θα εκτρέπεται στην Παλαιά Εθνική Οδό, στα ακόλουθα τμήματα ως εξής: τη Δευτέρα, μεταξύ των κόμβων Καλαβρύτων και Ακράτας, θα εκτραπεί το ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, την Τρίτη, μεταξύ των κόμβων Καλαβρύτων και Αιγίου, θα εκτραπεί το ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάτρα, την Τετάρτη, μεταξύ των κόμβων Ξυλοκάστρου και Κιάτου, θα εκτραπεί το ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα και την Πέμπτη, μεταξύ των κόμβων Κιάτου και Ξυλοκάστρου, θα εκτραπεί το ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάτρα.

ΑΙΓΑΛΕΩ

Εντοπίστηκε παράνομη χωματερή

Σαν παράνομη χωματερή λειτουργούσε μονάδα συλλογής στερεών αποβλήτων στην οδό Πλούτωνος, στο Αιγάλεω. Συνελήφθη ο 45χρονος ιδιοκτήτης της για παράβαση του νόμου περί προστασίας περιβάλλοντος. Σε έρευνα που διενήργησε το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος βρέθηκε έξω από τη μονάδα ένας τόνος από πατάτες σε πλήρη αποσύνθεση. Στο εσωτερικό της υπήρχε μεγάλος αριθμός από σπασμένα τζάμια αυτοκινήτων, αλλά και μεταλλικές σκάλες αλουμινίου, πλαστικές καρέκλες, καλοριφέρ, μεταλλικοί σωλήνες, συσκευασίες γάλακτος κ. ά. Μέσα σε κιβώτια υπήρχαν 5.000 χαλασμένα αντηλιακά λάδια και δώδεκα μεγάλες πλαστικές δεξαμενές μερικές από τις οποίες περιείχαν νερό και άλλες περιείχαν άγνωστης σύστασης υγρά. Στην επιχείρηση μετείχαν Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, που διαπίστωσαν παραβάσεις της αρμοδιότητάς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή