Προσοχή σε όσους εργάζονται έξω

Προσοχή σε όσους εργάζονται έξω

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μάτια μας πρέπει να είναι «δεκατέσσερα» στα κουνούπια, που είναι φορείς τόσο του ιού του Δυτικού Νείλου όσο και της ξεχασμένης για σαράντα χρόνια ελονοσίας. Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας με εγκύκλιο που εξέδωσε προτείνει σειρά μέτρων προς αποφυγή της διάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου. Οι επαγγελματίες που θεωρούνται περισσότερο ευάλωτοι είναι: αγρότες, γεωπόνοι, οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές, μηχανικοί, κηπουροί, δασολόγοι, φύλακες, εργαζόμενοι στην αποκομιδή σκουπιδιών και σε βιολογικούς καθαρισμούς, αλλά και σε πτηνοτροφεία, φάρμες κ.ά. «Στείλαμε την εγκύκλιο σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κ.λπ.) με την παράκληση να τη λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους» διευκρίνισε στην «Κ» ο ειδικός γραμματέας, κ. Μιχάλης Χάλαρης. «Τα προτεινόμενα μέτρα στηρίζονται σε διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα και μπαίνουν σε εφαρμογή πρώτη φορά στην Ελλάδα». Εν προκειμένω, οι εργοδότες οφείλουν να παρέχουν στους εργαζόμενους στολές, πουκάμισα με μακριά μανίκια, παντελόνια, κάλτσες, όπως και εντομοαπωθητικά. Παράλληλα, υψίστης σημασίας κρίνεται το τακτικό άδειασμα των λιμνάζοντων νερών και το καθάρισμα υδρορροών.

Ταυτόχρονα, σε επιφυλακή βρίσκονται οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας από την επανεμφάνιση της ελονοσίας με δύο προγράμματα για την αντιμετώπισή της στον Δήμο Ευρώτα Λακωνίας και στον Εβρο. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαν παρουσιαστεί σε όλη τη χώρα 63 κρούσματα, ενώ μέσα στο 2012 έχουν καταμετρηθεί οκτώ περιστατικά.

Εν προκειμένω, αυτουργός είναι ο «κώνωψ ανωφελής». «Τα συμπτώματα είναι κυρίως εμετός, πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις και στα κόκαλα, η εν γένει κακοδιαθεσία» εξηγεί στην «Κ» η συντονίστρια του προγράμματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στη Σπάρτη, γιατρός κ. Ηρώ Ευλαμπίδου. Στη Λακωνία, άλλωστε, εμφανίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα πέρυσι. «Η περιοχή ήταν και στο παρελθόν εξαιτίας των τότε ελών εστία της ελονοσίας», υπενθυμίζει η γιατρός «σήμερα τα έλη αυτά έχουν αποξηρανθεί, αλλά υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο άρδευσης και η λίμνη Βιβάρι». Ωστόσο, κρούσματα σημειώνονται και στην υπόλοιπη χώρα. «Το φαινόμενο σχετίζεται τόσο με τις μετακινήσεις πληθυσμών από χώρες όπου η ελονοσία ακόμα υφίσταται, όσο και με την κλιματική αλλαγή» επισημαίνει. «Η περίοδος αναπαραγωγής των κουνουπιών εκτείνεται πλέον από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο». Η ομάδα των γιατρών, έμπειρη από την αντιμετώπιση της ασθένειας στο εξωτερικό, έχει εισάγει τεστ ταχείας διάγνωσης, έχουν πραγματοποιήσει 2.500 θερμομετρήσεις, ενώ ανά 15 μέρες εξετάζει τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή