Σε αναζήτηση ιδεών για τη Θεσσαλονίκη

Σε αναζήτηση ιδεών για τη Θεσσαλονίκη

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ιδέες για να ξαναζωντανέψουν γειτονιές και να μπει χρώμα στο γκρίζο αναζητεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Την ερχόμενη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι και η έγκριση διενέργειας αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη «Δημιουργία και Ανάκτηση Κοινόχρηστων και Κοινωφελών Χώρων στην αστική περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Ο δήμος συνεργάζεται γι’ αυτό τον σκοπό με το τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ και ευελπιστεί ότι θα συγκεντρώσει προτάσεις για αναξιοποίητες αλάνες, μικρές πλατείες, δρόμους που πνίγονται από την κίνηση και τα πεζοδρόμιά τους καταλαμβάνονται, για μικρά αναξιοποίητα πάρκα, ανεκμετάλλευτες πρασιές δημοσίων κτιρίων κ.ά. «Αναζητούνται ιδέες για αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις. Εκτιμούμε ότι θα συγκεντρωθούν περί τις 60 προτάσεις και προκαταρκτικά σχέδια για την ανάπλαση σημείων εντός της πόλης, όπου το περιβάλλον έχει αλωθεί και πρέπει να παρέμβουμε», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων κ. Ανδρέας Κουράκης. Οι αρμόδιοι του δήμου δεν υποδεικνύουν ειδικά κάποιες περιοχές, ούτε περιορίζουν τη φαντασία των αρχιτεκτόνων, αλλά τα απαραίτητα συστατικά της αναζωογόνησης του αστικού τοπίου δεν θα μπορούσαν να είναι άλλα από το πράσινο, το νερό, τα σιντριβάνια, τις βιοκλιματικές λύσεις, το χρώμα σε προσόψεις πολυκατοικιών, την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε δρόμους και τη χρήση τους μόνο από ποδηλάτες και πεζούς. Η Αγία Τριάδα, η Ξηροκρήνη, η οδός Εδμόνδου Ροστάν, όπου τα φαινόμενα της αστικής χαράδρας είναι έντονα, προσφέρονται για τη λεγόμενη ανάκτηση του δημόσιου χώρου.

Ζητούμενο για τον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι οι αρχιτεκτονικές προτάσεις και οι παρεμβάσεις με έργα να είναι εύκολα υλοποιήσιμες και εντός του 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή