Κέντρο μεταναστών στον Δήμο Αθηναίων

Κέντρο μεταναστών στον Δήμο Αθηναίων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πράσινο φως» για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας παράνομων μεταναστών εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων άναψε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια. Ο Γ. Καμίνης δήλωσε ότι ο δήμος κάνει ό,τι μπορεί για την κοινωνική συνοχή και την αναζωογόνηση της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό είναι θετικό να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και ο Δήμος Αθηναίων θα δώσει το «καλό παράδειγμα» προς όλους.

Η συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων και του νέου υπουργού Δημόσιας Τάξης πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο δημαρχιακό μέγαρο και διήρκεσε μία ώρα και πλέον, μέσα σε καλό κλίμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Από την πλευρά του κ. Καμίνη στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν τα φλέγοντα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας (αλλά και ευρύτερα), αρμοδιότητας του υπουργείου Δημοσίας Τάξης. Προβλήματα που αφορούν αφενός στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης κι αφετέρου στην έξαρση της εγκληματικότητας. Στο παρελθόν, ο Δήμος Αθηναίων και προσωπικά ο Γ. Καμίνης δεν είχαν κρύψει την έντονη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση που επικρατεί ειδικά στο κέντρο της πρωτεύουσας και για την έλλειψη παρέμβασης από την κεντρική εξουσία (κυρίως από την ΕΛ.ΑΣ.).

Ο δήμαρχος Αθηναίων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογράμμισε το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών και τόνισε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για εξαγγελίες, αλλά απαιτούνται συγκεκριμένες κινήσεις και ενέργειες. Σημείωσε δε ότι όταν εισέρχονται 300 άτομα την ημέρα στη χώρα, περνώντας παράνομα τα σύνορα, με την πλειονότητα αυτών να καταλήγει στην Αθήνα, η κατάσταση δεν μπορεί να βελτιωθεί. Στο σημείο αυτό ο κ. Καμίνης ξεκαθάρισε ότι, όπως είχε και παλαιότερα δηλώσει, η Αθήνα λέει «ναι» στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας παράνομων και υπό απέλαση μεταναστών εντός των ορίων του δήμου. Αποτελεί αυτό και ένα μήνυμα προς άλλους δημάρχους, που δεν δέχονται παρόμοια κέντρα στην περιοχή τους. Η Αθήνα θέλει να δώσει ένα θετικό στίγμα. Από την πλευρά του, ο Ν. Δένδιας τόνισε τη σημασία της προσπάθειας στην «πρώτη γραμμή», δηλαδή της προσπάθειας ανάσχεσης της εισόδου παράνομων μεταναστών στα σύνορα. Για την αντιμετώπιση συνολικά του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης θα υλοποιηθεί πλήρως το σχέδιο που έχει διαμορφωθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις και έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συστατικό στοιχείο αυτού αποτελούν και τα κέντρα κράτησης (για όσους μετανάστες είναι υπό απέλαση), ενώ προβλέπεται ακόμα η δημιουργία κέντρων υποδοχής στα σύνορα και κέντρων για τους αιτουμένους άσυλο και όσους χρειάζονται ανθρωπιστική στήριξη. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία ανεξάρτητης Υπηρεσίας Πολιτικού Ασύλου, η οποία αν και θεσμοθετήθηκε, δεν έχει ακόμα στελεχωθεί.

Θετικό κλίμα

Από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων αξιολογούν θετικά την ετοιμότητα του κ. Δένδια να επισκεφθεί προσωπικά το δημαρχείο και να συναντηθεί με τον κ. Καμίνη, αναζητώντας λύσεις και στα προβλήματα της όξυνσης της εγκληματικότητας, του παρεμπορίου, των ναρκωτικών και της πορνείας. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει, όπως για παράδειγμα η ανακάλυψη 100 αποθηκών με παράνομα προϊόντα το τελευταίο 18μηνο, υπάρχει τεράστιο έλλειμμα κρατικής παρέμβασης. Η αποδοτική συνεργασία της δημοτικής αρχής με τις υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όπου ήδη έχουν γίνει βήματα, κρίνεται απαραίτητη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή