Σκληρή γραμμή με εντολή Σαμαρά

Σκληρή γραμμή με εντολή Σαμαρά

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του πρωθυπουργού να παρέμβει στην υπόθεση της Χαλυβουργίας και να ζητήσει από τις αστυνομικές αρχές να υλοποιήσουν τη δικαστική απόφαση που παρέμενε ανενεργή επί 45 και πλέον ημέρες έδωσε το έναυσμα για την πρώτη, μετωπική ιδεολογικοπολιτική σύγκρουση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης. Υπήρξε, δε, η πρώτη υπόθεση η οποία δοκίμασε τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, αφού προκάλεσε αμηχανία στη ΔΗΜΑΡ, αλλά και αφορμή για να δώσει ο κ. Σαμαράς ένα πρώτο δείγμα γραφής για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον νόμο και να διασφαλίσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία. Μήνυμα, το οποίο ο πρωθυπουργός κρίνει ότι έπρεπε να δοθεί με τρόπο ηχηρό, τόσο στο εξωτερικό, αλλά κυρίως στο εσωτερικό.

Συνεργάτες του εξέφραζαν χθες ικανοποίηση για την έκβαση της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι υπήρξε συντονισμός και αποφασιστικότητα. Πρόσθεταν, δε, ότι συνιστά ξεκάθαρο δείγμα του τρόπου με τον οποίον προτίθεται να πολιτευτεί η κυβέρνηση. Παρότι μια τέτοια πρωτοβουλία ενέχει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως παρέμβαση στη λειτουργία άλλων εξουσιών, κυβερνητικά στελέχη διευκρίνιζαν ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση, η οποία είχε ως αποκλειστικό στόχο την προστασία του δικαιώματος στην εργασία.

Η οδηγία για την εφαρμογή του νόμου δόθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον ίδιον τον πρωθυπουργό στους υπουργούς Εργασίας κ. Γ. Βρούτση, Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» είχε προηγηθεί τριμερής διαβούλευση, με τον κ. Βρούτση, εκπροσώπους των εργαζομένων και της διοίκησης, σε μια ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης για την εξεύρεση λύσης. Οταν ο υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το νέο ναυάγιο στις διαβουλεύσεις, ο κ. Σαμαράς έδωσε το πράσινο φως για την επέμβαση της αστυνομίας. «Το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό και η κυβέρνηση το υπερασπίζεται με κάθε τρόπο», τους είπε και ζήτησε να συντονιστούν ώστε να λυθεί το ζήτημα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον κ. Δένδια ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επέμβαση της αστυνομίας και η είσοδος των εργαζομένων στο εργοστάσιο, τις πύλες του οποίου κρατούσαν κλειστές επί μήνες απεργοί – εργαζόμενοι υποστηριζόμενοι από το ΠΑΜΕ.

Στήριξη στην κυβερνητική πρωτοβουλία πρόσφερε το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας ότι «το δικαίωμα στην εργασία και ο παραγωγικός ιστός της χώρας πρέπει να προστατευτούν». Αντίθετα, αμήχανη ήταν η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ, η οποία ζήτησε λύση από τον υπουργό Εργασίας, και έκανε λόγο για «όξυνση της κατάστασης, η οποία τροφοδοτείται με την παρουσία των ΜΑΤ».

Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν έντονη και έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να κάνει καμία έκπτωση στα εργασιακά. Μετά την παρέμβαση των ΜΑΤ, επιτόπου έσπευσε κοινοβουλευτικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Π. Λαφαζάνη, ο οποίος κατήγγειλε τη συγκυβέρνηση ότι «κατάντησε την Ελλάδα κράτος του Μάνεση» (σ.σ. του ιδιοκτήτη της Χαλυβουργίας) και μίλησε για καταπάτηση κάθε συνταγματικού και συνδικαλιστικού δικαιώματος. Αξιοσημείωτο είναι ότι για το θέμα υπήρξε σύμπλευση και κοινή δράση με το ΚΚΕ, το οποίο εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε «εχθρό της εργατικής τάξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή