Απειλούνται με λουκέτο φορείς και οργανώσεις για τα παιδιά

Απειλούνται με λουκέτο φορείς και οργανώσεις για τα παιδιά

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μελανά χρώματα σκιαγραφείται το μέλλον των φορέων παιδικής προστασίας στην Ελλάδα. Οπως αναφέρθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν από κοινού 32 φορείς και οργανώσεις παιδικής προστασίας που συνολικά εξυπηρετούν 15.051 παιδιά με νοητική υστέρηση, αυτισμό, πολλαπλές αναπηρίες, βαριές ασθένειες ή ψυχοκοινωνικά προβλήματα, ορατός είναι για πολλούς ο κίνδυνος από Σεπτέμβριο να μην μπορούν να συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ενωση «Μαζί για το Παιδί» (συνασπισμός 10 οργανώσεων), οι 14 από τους 32 φορείς έχουν απλήρωτο προσωπικό από 2 έως 8 μήνες, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει πληρώσει τροφεία και νοσήλια στα ιδρύματα που τα δικαιούνται από 1/1/2012 ενώ η κρατική επιχορήγηση έχει κοπεί κατά 50% σε σχέση με το 2010 και η καταβολή της καθυστερεί συστηματικά. Για το 2012, επιπλέον, έχει διαπιστωθεί μείωση κατά 60% των εσόδων από ιδιωτικές δωρεές και χορηγίες σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2010.

Η ζοφερή σημερινή πραγματικότητα έχει τις ρίζες της, μεταξύ άλλων, και στη σκληρή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των κοινωφελών ιδρυμάτων, αλλά και στη ρύθμιση που απαλλάσσει τον δωρητή μόνο για το 20% του ποσού που δωρίζει και όχι για το 100% που ίσχυε παλαιότερα. «Είμαστε στα όρια της απόγνωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νοητικά Υστερούντων Ατόμων «Οι Αγιοι Ανάργυροι» κ. Ελευθερία Ζερβάκη-Σμυρναίου. «Κουραστήκαμε να φτιάχνουμε υπομνήματα και να μην παίρνουμε απάντηση. Το προσωπικό μας δεν έχει πληρωθεί τους τελευταίους 4 μήνες. Τα παιδιά στο οικοτροφείο έχουν βαρύτατες ασθένειες και δεν είναι αυτοεξυπηρετούμενα, ενώ οι γονείς των περισσότερων έχουν φύγει από τη ζωή. Τι θα απογίνουν εάν κλείσουμε;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή