Σε θέση μάχης γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Σε θέση μάχης γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μετωπική σύγκρουση με το υπουργείο Υγείας προετοιμάζονται νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. Η κυβερνητική απόφαση για την πλήρη υλοποίηση σχεδίου συγχωνεύσεων δημόσιων νοσοκομείων, κλινικών ή και τμημάτων τους έχει επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στους εργαζομένους μικρών μονάδων ανά την επικράτεια, με το προσωπικό να προαναγγέλλει ιδιαίτερα «θερμό κλίμα» για το φθινόπωρο. Ηδη, η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ είναι οριακή σε σχεδόν όλα τα επίπεδα.

Μαζικές παραιτήσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες οι δέκα από τους έντεκα παθολόγους του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών (ο ενδέκατος βρίσκεται σε άδεια) υπέβαλαν την παραίτησή τους για λόγους που σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας, οι οποίες -όπως δήλωσαν- τους καθιστούν πλέον επικίνδυνους για τους ασθενείς και τον εαυτό τους. Σημειώνεται ότι οι συνθήκες έχουν χειροτερέψει από τις συνεχόμενες επισχέσεις εργασίας των ειδικευόμενων γιατρών του νοσοκομείου, που διεκδικούν την αποπληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών.

Πάντως, το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Υγείας γίνονται συνεχείς συσκέψεις με στόχο να εκπονηθεί λεπτομερειακό σχέδιο συγχωνεύσεων υπηρεσιών των νοσοκομείων για την καλύτερη και πιο ορθολογική απόδοσή τους. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, καθώς στον νόμο 4052/2012 του υπουργείου Υγείας προβλέπεται ουσιαστικά η «κατάργηση» περίπου 50 μικρών νοσοκομείων ως ξεχωριστών νομικών προσώπων και η ενοποίησή τους με 82 «κύρια» νοσοκομεία (σήμερα είναι συνολικά 132). Στο πλαίσιο αυτό, είναι εφικτή η μεταφορά-συγχώνευση ακόμα και τμημάτων νοσοκομείων, καθώς και η αλλαγή χρήσης μικρών νοσοκομείων. Η πρόσφατη μετακίνηση προσωπικού από το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής στο Αττικόν έχει εκληφθεί από σχεδόν το σύνολο των υγειονομικών ως το πρώτο δείγμα για το τι θα ακολουθήσει, και φυσικά προκάλεσε αναστάτωση. Εκτός από το προσωπικό του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής, έντονες είναι οι αντιδράσεις από άλλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου τα οποία, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες που επανέρχονται στο φως της δημοσιότητας λόγω της επικαιρότητας του θέματος, θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των «υποψήφιων για κλείσιμο». Ηδη τα σωματεία εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Αμαλία Φλέμινγκ», Πατησίων και Ελπίς, με ανακοινώσεις τους, χαρακτηρίζουν ψευδή τα στοιχεία που αφορούν την πληρότητα ή τον δείκτη αποδοτικότητάς τους, κάνοντας λόγο για δυσφήμηση και μεθόδευση κλεισίματός τους. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «αιτία πολέμου» τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις νοσοκομείων και δηλώνει ότι θα είναι σε ετοιμότητα σε συνεργασία και με φορείς των πόλεων των νοσοκομείων για να μην επιτρέψει την εξέλιξη αυτή. Για κινητοποιήσεις διαρκείας από το τέλος Αυγούστου προειδοποιεί με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Νοσοκομειακών Συνελεύσεων και Επιτροπών Γιατρών Αττικής.

Εν τω μεταξύ, περιορισμό των δαπανών και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου έχει ζητήσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος από τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας. Χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης με διοικητές -με την οποία ολοκληρώθηκε ο κύκλος της πρώτης επαφής με τους επικεφαλής των μονάδων- αποφασίσθηκε να συγκροτηθεί μία άμισθη ολιγομελής επιτελική ομάδα συνεργασίας η οποία θα συντάξει πόρισμα σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία των μονάδων υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή