Αναξιοποίητα κονδύλια για την ψυχική υγεία

Αναξιοποίητα κονδύλια για την ψυχική υγεία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση αποτυπώνει όχι μόνο τον οδυνηρό φαύλο κύκλο στον οποίο έχει περιπέσει η χώρα, αλλά και μέρος των βαθύτερων αιτίων που μας έφεραν ώς εδώ. Την ώρα που η οικονομική κρίση έχει πανθομολογουμένως οδηγήσει σε αύξηση των ψυχικών διαταραχών, αλλά ταυτόχρονα και σε περιστολή της παρεχόμενης βοήθειας προς τους ψυχικώς πάσχοντες, το κράτος αδυνατεί να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για τον τομέα της ψυχικής υγείας. Οπως αποκάλυψε χθες ο επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενταξης κ. Λ. Αντορ, κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2007 – 2013 το Ευρωπαϊκό Ταμείο, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, παρέχει υποστήριξη για τη μεταρρύθμιση του τομέα της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμεύσει συνολικά 241.186.513 ευρώ για τον σκοπό αυτόν, εκ των οποίων το 85% χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το υπόλοιπο προέρχεται από εθνικές πηγές. Ως τα μέσα του Απριλίου 2012, ωστόσο, είχε απορροφηθεί μόνο το 3,3% της συνολικής χρηματοδότησης.

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων, ο Ούγγρος επίτροπος ανέφερε ότι η Επιτροπή γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού και γι’ αυτό το ΕΚΤ παρέχει αντίστοιχη βοήθεια για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της απασχόλησης των ψυχικά ασθενών, την ανάπτυξη εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών σε θέματα ψυχικής υγείας, την αντιμετώπιση της διακριτικής μεταχείρισης και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού στον συγκεκριμένο τομέα. Την ανάγκη ενίσχυσης των κοινωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, αλλά και της αναζήτησης λύσεων με τον χρηματοπιστωτικό τομέα για ελάφρυνση του βάρους των πολιτών από τα υπέρογκα χρέη (που οδηγούν σε υπερβολικό στρες) είχαν επισημάνει σε πρόσφατη ημερίδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες.

Την πιο κρίσιμη ώρα ωστόσο για τους πολίτες, το σύστημα υγείας μοιάζει να καταρρέει, με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες. Εχει βρεθεί ότι μόνο την τελευταία τριετία τα αιτήματα ασθενών στις ψυχιατρικές δομές των γενικών νοσοκομείων έχουν αυξηθεί κατά 120%. Οι ειδικοί φορείς έχουν κρούσει από την πρώτη στιγμή τον κώδωνα του κινδύνου από την έντονη κοινωνική και προσωπική οδύνη που βιώνουν οι πολίτες λόγω των οικονομικών προβλημάτων, της ανεργίας, της διάχυτης ανασφάλειας. Από «απλές» αγχωτικές διαταραχές, κρίσεις πανικού, διαταραχές ύπνου μέχρι κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας, η κρίση αφήνει μικρά «εγκαύματα» σε όλο και περισσότερους.

Κινδυνεύουν με λουκέτο

Σε ακόμα πιο δεινή θέση βρίσκονται οι «παλαιοί» ψυχικά πάσχοντες, με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση να πνέει σήμερα τα λοίσθια. Οι δομές ψυχικής υγεία, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης, φιλοξενούν πάνω από 1.500 ασθενείς και εξυπηρετούν πάνω από 35.000, κινδυνεύουν με οριστικό λουκέτο λόγω υποχρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή