Πράσινο φως για ανοιχτά φαρμακεία και το Σάββατο

Πράσινο φως για ανοιχτά φαρμακεία και το Σάββατο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Συμβούλιο της Επικρατείας άνοιξε τον δρόμο για την εφαρμογή διευρυμένου ωραρίου στα φαρμακεία με δυνατότητα να λειτουργούν τα Σάββατα και κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης.

Με απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκαν ως αόριστοι οι ισχυρισμοί που προβάλλουν οι φαρμακοποιοί περί βλάβης που επέρχεται από τις αποφάσεις των περιφερειαρχών, αλλά και από τον ίδιο το νόμο 3918/2011, ο οποίος για λόγους δημοσίου συμφέροντος προβλέπει την ευχερέστερη πρόσβαση του κοινού στην αγορά φαρμάκων.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και το Σάββατο. Οι φαρμακοποιοί οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν πέραν του καθοριζόμενου ωραρίου υποχρεούνται να το δηλώσουν στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στους αρμόδιους περιφερειάρχες.

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχαν προσφύγει οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Κορινθίας και Λιβαδειάς, υποστηρίζοντας ότι η απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακοποιών θα επιφέρει «ανεπανόρθωτη βλάβη στους φαρμακοποιούς» η οποία συνίσταται: α) σε πλήρη ανατροπή του ισχύοντος συστήματος λειτουργίας των φαρμακείων, β) σε σύγχυση των φαρμακοποιών, αλλά και του καταναλωτικού κοινού, γιατί θα υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με ώρες και ημέρες λειτουργίας των φαρμακείων, και γ) στον περιορισμό του ελεύθερου ανταγωνισμού στον τομέα της λιανικής διάθεσης φαρμάκων και φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, με δυσμενείς για τους φαρμακοποιούς οικονομικές συνέπειες.

Ακόμη, οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις των περιφερειαρχών είναι παράνομες, καθώς συγκρούονται με τις επιταγές του Συντάγματος και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ παράλληλα δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη από τον ν. 3918/2011 υπουργική απόφαση. Οι σύμβουλοι Επικρατείας με τις υπ’ αριθμ. 409-411/2012 αποφάσεις τους (προεδρεύουσα η σύμβουλος Ευαγγελία Νίκα και εισηγητής ο πάρεδρος Βασ. Ανδρουλάκης) απέρριψαν τις αιτήσεις αναστολών των τριών φαρμακευτικών συλλόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή