Κυνήγι στους δρόμους της Αθήνας για τον δράστη της άγριας δολοφονίας

Κυνήγι στους δρόμους της Αθήνας για τον δράστη της άγριας δολοφονίας

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δώδεκα ημέρες διήρκεσε το κυνήγι στους δρόμους της Αθήνας του 26χρονου Γεωργιανού Ντάντο Καλάντια, ο οποίος συνελήφθη για τη δολοφονία της 69χρονης Αγγελικής Καρποδίνη, το απόγευμα της 9ης Ιουλίου στη Φιλοθέη. Συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης σε ενέδρα αστυνομικών στα Κάτω Πατήσια και ομολόγησε κατά την ανάκρισή του, στον 11ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Ομολόγησε

«Στην αρχή ήταν αρνητικός. Του δώσαμε όμως να καταλάβει ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να ομολογήσει» ήταν το σχόλιο αρμόδιου αξιωματικού. Η ανάμειξη του Καλάντια στο αποτρόπαιο έγκλημα της Φιλοθέης είχε αποκαλυφθεί τέσσερις ημέρες μετά το συμβάν, στις 13 Ιουλίου. Δακτυλικά αποτυπώματά του είχαν βρεθεί σε δύο σημεία του σπιτιού επί της οδού Αγ. Φιλοθέης: στην εξωτερική επιφάνεια ενός χάρτινου κουτιού και στη μεταλλική πόρτα της αποθήκης, στο υπόγειο. Ταυτοποιήθηκε μετά από 3 ημέρες, καθώς είχε και στο παρελθόν συλληφθεί για διαρρήξεις, άρα τα αποτυπώματά του υπήρχαν στο αρχείο της ΕΛ.ΑΣ.

Τις μέρες που ακολούθησαν μέχρι τη σύλληψή του αστυνομικοί της Ασφάλειας αναζήτησαν επίμονα τον 26χρονο στις γειτονιές του κέντρου με τη φωτογραφία του στο χέρι. «Ερευνούσαμε καθημερινά όλη την περιοχή από την Ομόνοια μέχρι τα Πατήσια» εξηγεί στην «Κ» αστυνομικός της Ασφάλειας, «είχαμε πληροφορίες ότι κινείται στη συγκεκριμένη περιοχή». Ο ίδιος προσθέτει ότι, όπως και στην έρευνα για την εξιχνίαση της δολοφονίας του 44χρονου Μανώλη Καντάρη, «συνεργάστηκαν και μας βοήθησαν οι αλλοδαποί».

Αναλυτικότερα: «Πήγαμε πόρτα – πόρτα στα σπίτια των Γεωργιανών και πράγματι κάποιοι από αυτούς μας αποκάλυψαν ότι τον είχαν δει πριν από λίγες ημέρες στο τάδε ή στο δείνα σημείο. Ετσι, αποκτήσαμε μία εικόνα για τις περιοχές στις οποίες κινούνταν και στήσαμε παγίδες. Μία από τις ομάδες μας τον εντόπισε και τον συνέλαβε στα Κάτω Πατήσια». Μάλιστα, από τις μαρτυρίες των αλλοδαπών προέκυπτε ότι ο Καλάντια είχε τα τελευταία εικοσιτετράωρα εντοπιστεί να κινείται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο Ντάντο Καλάντια είχε συλληφθεί και φυλακιστεί τον Φεβρουάριο για κλοπές και διαρρήξεις, αλλά είχε αποφυλακιστεί δύο μόλις μήνες αργότερα, τον Απρίλιο, εκμεταλλευόμενος ευνοϊκές διατάξεις του νόμου.

Από την επεξεργασία των αποτυπωμάτων του προκύπτει ότι λίγες βδομάδες μετά την αποφυλάκισή του πραγματοποίησε ληστεία σε διαμέρισμα της Ηλιούπολης, χτυπώντας με πρωτοφανή αγριότητα το ζευγάρι ηλικιωμένων ενοίκων, αλλά και έναν εργάτη που το πρωί της 30ής Μαΐου πραγματοποιούσε εργασίες στο εσωτερικό του σπιτιού. Ο άτυχος τεχνίτης μάλιστα, δύο μήνες μετά τον ξυλοδαρμό του, εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Αττικής. Αποτύπωμα του 26χρονου είχε βρεθεί στην κοσμηματοθήκη της ηλικιωμένης. Στην ανάκριση, μετά τη σύλληψή του, ισχυρίστηκε ότι είχε διαπράξει τη ληστεία με δύο ακόμα συνεργούς του, τους οποίους όμως δήλωσε ότι δεν γνωρίζει!

Από τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν περιγράφεται ως σωματώδης, γεροδεμένος, με ύψος πάνω από 1.85. Ωστόσο, όπως πολλοί ακόμα συμπατριώτες του είναι εξαρτημένος τοξικομανής και συγκεκριμένα συστηματικός χρήστης ηρωίνης. «Τα κλοπιμαία τα «σκότωνε» αμέσως για να αγοράσει τη δόση του. Δεν βρήκαμε τίποτα στην κατοχή του», σχολίασε πηγή της ΕΛ.ΑΣ.

Τι κατέθεσε

Για τη δολοφονία της 69χρονης Αγγελικής Καρποδίνη, ο Καλάντια φέρεται να κατέθεσε ότι «την είδε ξαφνικά μπροστά του και δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά». Την ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου χτυπώντας την με γροθιές στο κεφάλι και το σώμα. Την άτυχη γυναίκα είχε βρει μέσα σε μια λίμνη αίματος ο σύζυγός της, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου σε νησί του Αργοσαρωνικού. «Πιθανόν να ήταν και υπό την επήρεια ναρκωτικών» σχολίασε αστυνομικός, προσπαθώντας να ερμηνεύσει την πρωτόγνωρη βαρβαρότητα που επέδειξε ο Γεωργιανός.

Κατά την ανάκριση ισχυρίστηκε ότι είναι πατέρας ενός παιδιού που βρίσκεται πίσω στην πατρίδα του, καθώς και ότι βρίσκεται στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή