Εισαγγελέας για τα αποτυπώματα

Εισαγγελέας για τα αποτυπώματα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη της «Κ», σύμφωνα με την οποία καταγγέλλονται παρατυπίες σε διαγωνισμό για την προμήθεια από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) συστήματος για την ψηφιοποίηση του αρχείου και την αυτόματη αναγνώριση των δακτυλικών αποτυπωμάτων που προστίθενται στη βάση. Χθες ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρ. Πεπόνης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διερευνηθεί, μεταξύ άλλων, η τέλεση του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιούλιο του 2011 μέσω της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» (ΚτΠ). Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας κύλησε ομαλά, καθώς εγκρίθηκε η χρηματοδότηση, ενώ η Ομάδα Εργου (αποτελείτο κυρίως από αστυνομικούς) συνέταξε τη Διακήρυξη, καθόρισε δηλαδή τα κριτήρια με τα οποία θα γινόταν η αξιολόγηση των εταιρειών που μετείχαν στον διαγωνισμό.

Η «σύγκρουση» ωστόσο μεταξύ ΔΕΕ, ΚτΠ και της Επιτροπής Αξιολόγησης του έργου προέκυψε μετά την ολοκλήρωση των τεστ στις έδρες των τεσσάρων διαγωνιζόμενων εταιρειών. Σήμερα μάλιστα τα εμπλεκόμενα μέρη ανταλλάσσουν κατηγορίες για «μεθοδεύσεις» προς όφελος ιδιωτικών εταιρειών που μετέχουν στον διαγωνισμό!

Αξιωματούχοι των Εργαστηρίων υποστήριξαν ότι ο μαθηματικός τύπος – κριτήριο για την αξιολόγηση των τεχνικών προδιαγραφών «δίνει» λανθασμένα αποτελέσματα, ενώ ΚτΠ και Επιτροπή Αξιολόγησης εξαπολύουν επίθεση στη ΔΕΕ, κατηγορώντας την για παρατυπίες καθόσον αμφισβητεί το περιεχόμενο της διακήρυξης που είχε από κοινού συμφωνηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, οι μεν αξιωματικοί καταγγέλλουν ότι τα κριτήρια που καθορίστηκαν βγάζουν πρώτο το σύστημα με τα περισσότερα (36) σφάλματα ανά συγκεκριμένο αριθμό αναζητήσεων, ενώ τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης διευκρινίζουν ότι «η Διακήρυξη δεν ζητούσε ένα αποτέλεσμα, αλλά μια δεκάδα πιθανών αποτελεσμάτων». Αμφισβητούν μάλιστα καταγγελία στην οποία προέβησαν οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης αντικαταστάθηκε στη μέση της διαδικασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή