Μπαράζ επισχέσεων εργασίας σε νοσοκομεία Β. Ελλάδος

Μπαράζ επισχέσεων εργασίας σε νοσοκομεία Β. Ελλάδος

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Επιδημία» επισχέσεων από ειδικευόμενους γιατρούς προκαλεί «έμφραγμα» στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Σε πέντε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, οι γιατροί προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες σε επισχέσεις εργασίες, που έχουν αποτέλεσμα πολλές κλινικές ή ακόμη και ολόκληρα νοσοκομεία όπως αυτό των Σερρών (δέκα παθολόγοι του οποίου κατέθεσαν προσφάτως ομαδική παραίτηση) να υπολειτουργούν.

Στους γιατρούς των νοσοκομείων Κομοτηνής, Πολυγύρου, Σερρών και Καβάλας που έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών, προστέθηκαν χθες και οι ειδικευόμενοι γιατροί του «Γ. Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, ανακοινώνοντας ότι απέχουν από το πρωινό ωράριο της γενικής εφημερίας και ζητούν να τους καταβληθούν εφημερίες και υπερωρίες από τον περασμένο Μάρτιο. Οι ειδικευόμενοι του «Παπανικολάου» υποστηρίζουν ότι αδυνατούν να καλύψουν το πρόγραμμα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και υλικών, αλλά και των πρόσφατων αποφάσεων της διοίκησης του νοσοκομείου, που μείωσε τις κλίνες και έκλεισε κάποιες κλινικές.

Η επίσχεση των γιατρών στο νοσοκομείο Σερρών ξεκίνησε χθες και το κλίμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, κ. Δημ. Βαρνάβα, είναι εκρηκτικό.

Οι γιατροί έχουν προαναγγείλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, πανσερραϊκή απεργία και συλλαλητήριο σε συνεργασία με άλλους φορείς, για τα προβλήματα του νοσοκομείου -που πλέον υπολειτουργεί σε ποσοστό 60%- και των Κέντρων Υγείας του νομού που πάσχουν από ελλείψεις προσωπικού και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε σε παιδιατρικά περιστατικά. Στο νοσοκομείο Καβάλας, από την περασμένη Τρίτη τα εξωτερικά ιατρεία έκλεισαν επ’ αόριστον, καθώς οι γιατροί που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον Μάιο αποφάσισαν να απόσχουν από τα προγραμματισμένα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Εν τω μεταξύ, εντολή για συγκράτηση των δαπανών για εφημερίες εντός των σχετικών πιστώσεων του προϋπολογισμού έδωσε ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζος.

Σε εγκύκλιό του προς τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών, ο κ. Λυκουρέντζος ζητεί αναπροσαρμογή των προγραμμάτων εφημέρευσης όπου υπάρχει υπέρβαση της μηνιαίας εγκεκριμένης πίστωσης, και τονίζει ότι δεν θα υπάρχουν συμπληρωματικές πιστώσεις για το τρέχον έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή