Εμπλοκή στην Επιτροπή Θεσμών Βουλής

Εμπλοκή στην Επιτροπή Θεσμών Βουλής

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφωνία ως προς την ερμηνεία του κανονισμού της Βουλής και η απουσία πολιτικής βούλησης να υπάρξει κάποιου είδους «συμβιβασμός» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, προκάλεσε χθες εμπλοκή στην πρώτη μετά τις εκλογές συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η εκλογή προεδρείου. Το ζήτημα παραπέμφθηκε προς γνωμοδότηση στη… νομική υπηρεσία του Κοινοβουλίου. Η εμπλοκή παρουσιάστηκε με αφορμή την πρόταση της Ν. Δ. να εκλεγεί ως πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Απ. Κακλαμάνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε, επικαλούμενος τον κανονισμό, και ειδικότερα το άρθρο σύμφωνα με το οποίο στις θέσεις των αντιπροέδρων στις μόνιμες επιτροπές εκλέγονται βουλευτές από τον χώρο της αντιπολίτευσης. Η κυβερνώσα πλειοψηφία επικαλέστηκε το πολιτικό επιχείρημα ότι δεν μετέχουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, άρα δεν μπορεί να θεωρείται κυβερνητικό κόμμα. Βουλευτές της αντιπολίτευσης σχολίαζαν καυστικά την τοποθέτηση αυτή, επικαλούμενoι ακόμα και παλαιότερες ρήσεις του κ. Ευ. Βενιζέλου περί «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης». Παραλλήλως, τόνιζαν ότι το άρθρο 43Α του κανονισμού, μέσω του οποίου ρυθμίζονται ζητήματα λειτουργίας των μονίμων επιτροπών του Κοινοβουλίου -όπως είναι και η «θεσμών και διαφάνειας» – προβλέπει πως οι δύο αντιπρόεδροι και ο γραμματέας εκλέγονται από την πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη κατά σειρά ισχύος Κ. Ο. της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, θέμα απομάκρυνσης των γραφείων που έχουν διατεθεί σε πρώην πολιτικούς εντός του μεγάρου της Βουλής, θέτουν οι Αν. Ελλ., επικαλούμενοι τις αυξημένες ανάγκες που συνεπάγεται η συστέγαση επτά κοινοβουλευτικών ομάδων.

Τέλος, επτά δικογραφίες εις βάρος πρώην κυβερνητικών στελεχών, μετά μηνυτήριες αναφορές πολιτών για διάφορες υποθέσεις, μεταβιβάστηκαν στη Βουλή. Αφορούν τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τους πρώην υπουργούς Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Γ. Παπακωνσταντίνου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γ. Μπαμπινιώτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή