ΚΟΙΝΩΝΙΑ

oikoΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΠΑΣΕΓΕΣ ΖΗΤΕΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Αίτημα παράτασης για αγροτικά φωτοβολταϊκά

Παράταση στις προθεσμίες των αδειοδοτικών διαδικασιών σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς ζητεί η ΠΑΣΕΓΕΣ από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Περίπου 6.200 αγρότες υπέβαλαν στα τέλη του 2010 αιτήματα στη ΔΕΗ προκειμένου να εγκαταστήσουν σε ιδιόκτητη αγροτική γη φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Από αυτούς 4.900 είχαν λάβει μέχρι την 31/12/2011 προσφορά σύνδεσης από τη ΔΕΗ, ενώ σήμερα λειτουργούν μόλις 300 αγροτικοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί. Ενας μεγάλος αριθμός αγροτών, οι οποίοι έχουν προχωρήσει στις αδειοδοτικές διαδικασίες, βρίσκονται σε αδιέξοδο επειδή δεν μπορούν να πάρουν δάνειο ούτε να χρηματοδότησουν τις επενδύσεις τους από ίδιους πόρους.

ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Λιγοστό νερό στα κανάλια του θεσσαλικού κάμπου

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος να μην ποτιστούν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών τις επόμενες ημέρες στον θεσσαλικό κάμπο εξαιτίας της μειωμένης ποσότητας νερού που φτάνει στα αρδευτικά κανάλια. Το πρόβλημα προέκυψε εξαιτίας της αλόγιστης σπατάλης την άνοιξη αλλά και λόγω του καύσωνα. Η αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας αποφάσισε να διοχετευθεί νερό στον κάμπο από την τεχνητή λίμνη Πλαστήρα, από όπου μπορούν να αντλούνται 500.000 κ.μ. την ημέρα.

ΧΡΟΝΙΖΕΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Μικρές, παράνομες χωματερές στην Ανδρο

Χρόνιο παραμένει το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ανδρο. Μετά την κατάρρευση της χωματερής στη θάλασσα πριν από δύο χρόνια, ο δήμος στέλνει τα σκουπίδια σε νόμιμους ΧΥΤΑ εκτός νησιού, ωστόσο η προσωρινή αυτή λύση είναι πολυδάπανη, ενώ δεν αρκεί για να απορροφήσει όλα τα απορρίμματα που παράγονται, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί σκουπίδια σε όλο τον δρόμο από το Γαύριο έως τη χώρα και να έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα σημεία μικρές ανεξέλεγκτες χωματερές.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΪ

Καθαρισμός σήμερα παραλιών της Επιδαύρου

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΣΚΑΪ και των συνεργαζόμενων φορέων «Καθαρίζουμε την Ελλάδα, Ομορφαίνουμε την Ελλάδα», θα γίνει σήμερα καθαρισμός στις παραλίες Βαγιωνιά και Γιαλάτσι της Επιδαύρου. Η παραλία Βαγιωνιά βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου, ενώ η παραλία Γιαλάτσι στο νότιο άκρο του δήμου. Σημείο συνάντησης, το λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου στις 10 π.μ.

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

Εξαρση επιδημιών λόγω θερμοκρασίας της θάλασσας

Με την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας συνδέεται η έκρηξη επιδημιών, όπως της χολέρας και της γαστρεντερίτιδας στη βόρεια Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα φορέων από τη Βρετανία, τη Φινλανδία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ. Κάθε χρόνο η θερμοκρασία της θάλασσας αυξάνεται κατά ένα βαθμό και οι βακτηριακές λοιμώξεις κατά 200%.