Στο νησί με ενοικιασμένο Ι.Χ.

Στο νησί με ενοικιασμένο Ι.Χ.

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξίδι «μαζί» με το Ι.Χ. στο νησί; «Οχι, ευχαριστώ» απαντούν όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες φέτος το καλοκαίρι. Οι υψηλές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ειδικά για ορισμένα νησιά με περιορισμένα δρομολόγια, αναγκάζουν τους οδηγούς να αφήσουν με «βαριά καρδιά» το αυτοκίνητό τους παρκαρισμένο στην πόλη.

«Παρατηρούμε μια αύξηση στη ζήτηση της τάξεως του 20% στην ενοικίαση και μάλιστα τις καθημερινές, όχι τα Σαββατοκύριακα», λέει στην «Κ» η υπεύθυνη του γραφείου ενοικιάσεως αυτοκινήτων «Μαϊστράλι» στη Σύρο. Αυτό, ωστόσο, δεν μεταφράζεται σε οικονομικό κέρδος για τους ίδιους, καθώς «έχουμε αντίστοιχα μειώσει αισθητά τις τιμές». Συγκεκριμένα, «πέρυσι δίναμε τα αυτοκίνητα για 35-40 ευρώ την ημέρα, ενώ φέτος τα νοικιάζουμε 25-30 ευρώ, αλλά οι πελάτες πάλι παραπονιούνται». Οι εργαζόμενοι, όμως, στον τουρισμό της Σύρου δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου να μείνουν ευχαριστημένοι οι επισκέπτες. «Πέρυσι είχαμε έξι δρομολόγια ημερησίως συν μερικά έξτρα δρομολόγια, ενώ αυτό το καλοκαίρι το λιμάνι μας υποδέχεται μόνο δύο πλοία». Και οι τιμές «φαρμάκι», με τα εισιτήρια να αγγίζουν τα 50 ευρώ, όπως άλλωστε και στα περισσότερα κυκλαδονήσια.

«Παλιά, τέτοια εποχή είχαμε δώσει όλα μας τα οχήματα», επισημαίνει στην «Κ» ο ιδιοκτήτης του γραφείου στην Πάρο, «spirou». Φέτος, όμως, το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην. «Οι Ελληνες κατεβαίνουν για δύο το πολύ τρεις ημέρες και φυσικά χωρίς αυτοκίνητο και το σύνηθες είναι να μαζεύονται τέσσερα άτομα που ενοικιάζουν ένα μικρό αυτοκίνητο, ώστε να αναλογούν στον καθένα περίπου δέκα ευρώ την ημέρα». Τα άλλοτε δημοφιλή μηχανάκια μοιάζουν αυτή τη φορά να μην «τραβάνε», σύμφωνα με τον ίδιο.

Αντίθετα, Σίφνος και Σαντορίνη έχουν κατακλυστεί από τις δημοφιλείς «γουρούνες», μια οικονομική λύση που επιλέγουν κυρίως οι μικρότερες ηλικίες. «Κοστίζει περίπου 20 ευρώ και είναι επιλογή ιδίως των νεαρών, οι μεγαλύτεροι το ενοικιάζουν για μία μέρα, για την εμπειρία», συμπληρώνει. Στην κοσμική Μύκονο, ωστόσο, οι συνήθειες δεν αλλάζουν – το ίδιο και οι τιμές. «Μετά το πέρας των εκλογών έχουμε τη συνήθη κινητικότητα, ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω», λέει στην «Κ» εργαζόμενη στο γραφείο Apollon, «αλλά και εμείς δεν έχουμε αυξήσει τις τιμές εδώ και τρία χρόνια».

Το κόστος για τη μεταφορά στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Αιγαίου ήταν ανέκαθεν υψηλό, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ίδιες οι ακτοπλοϊκές έχουν δρομολογήσει γενναίες εκπτώσεις. «Το κόστος ενοικίασης ενός Ι. Χ. συμφέρει αφού η μεταφορά με το φέρι-μποτ κοστίζει 200 ευρώ», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Σιταράς από τη Λέσβο, και «η ενοικίαση κοστίζει λιγότερο για όσους θα μείνουν στο νησί μας περισσότερες μέρες». Και βέβαια, το παζάρι καλά κρατεί. «Μου ζητούν τιμές του χειμώνα», σημειώνει ο ίδιος «δεν μπορώ όμως να κατεβάσω πολύ τις τιμές, γιατί το αυτοκίνητο εδώ καταπονείται πολύ, δεδομένου του μεγέθους του νησιού μας». Οπως διευκρινίζει, «κάθε αυτοκίνητο διανύει κατά μέσον όρο 600 χιλιόμετρα σε μία εβδομάδα, σε ποιο άλλο μέρος κάνουν οι ταξιδιώτες τόσες διαδρομές;». Για τον Ιούλιο, όπως εξηγεί ο κ. Σιταράς, η τιμή ενοικίασης ξεκινούσε από 30 ευρώ, αλλά τον Αύγουστο αναμένεται ελαφρά αύξηση. Εκείνος, όπως και οι συνάδελφοί του σε άλλα νησιά, αναπολεί τα παλιά, «πέρυσι τον Δεκαπενταύγουστο είχαμε έλλειψη αυτοκινήτων».

Σε χαμηλά, προς το παρόν, επίπεδα κυμαίνεται ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών στα Δωδεκάνησα, όπως αντανακλάται και στις ενοικιάσεις των αυτοκινήτων. «Μέχρι τώρα έχω δώσει μόνο πέντε αυτοκίνητα σε Ελληνες οικογενειάρχες», δηλώνει επαγγελματίας από την Κω, «ήθελαν μάλιστα να τους το αφήσω για 25 ευρώ, κάτι που ξεπερνά τις δυνατότητές μου». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι μεγάλες αλυσίδες έχουν ρίξει τόσο τις τιμές, που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό. «Τα δίνουν για 15-17 ευρώ την ημέρα, «χτυπώντας» εμάς τους μικρούς». Για ανταγωνισμό σε όλο το εύρος του τουριστικού προϊόντος έκανε λόγο και συνάδελφός του στη Ρόδο. «Ρίξαμε τις τιμές δέκα ευρώ, ε, περισσότερο δεν γίνεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή