ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στεγανοποιούνται με περιπολίες τα χερσαία σύνορα

Σε συναγερμό λόγω των εξελίξεων σε Βουλγαρία και Συρία βρίσκονται οι ελληνικές αρχές ασφαλείας. Η επίθεση αυτοκτονίας στο Μπουργκάς (18 Ιουλίου) με στόχο Ισραηλινούς τουρίστες και ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης στη Συρία δημιουργούν κρίσιμες συνθήκες για την ασφάλεια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να επιδείξουν μεγάλη προσοχή. Το Ιράν είναι ενοχλημένο από τη συμμαχία των δύο χωρών με το Ισραήλ», λέει, μεταξύ άλλων, στην «Κ» ο κ. Ζάκι Σαλόμ, μέλος του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (ΙΝSS) του Τελ Αβίβ, ο οποίος μάλιστα συνδέει τις εξελίξεις στη Συρία με τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Μπουργκάς!

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Συρίας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θέτει τα επόμενα εικοσιτετράωρα σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη «στεγανοποίηση» των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, στον Εβρο. Το σχέδιο προβλέπει μετακίνηση στη συνοριογραμμή μεγάλου αριθμού ένστολου προσωπικού με σκοπό να αποτραπεί το ενδεχόμενο μαζικής εισόδου Σύρων προσφύγων στη χώρα. Το σχέδιο έχει καταρτιστεί στο πλαίσιο των δράσεων για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης. Η εφαρμογή του, ωστόσο, επισπεύδεται λόγω ακριβώς της ιδιαίτερα έκρυθμης κατάστασης στη Συρία. Σύμφωνα και με τη Frontex, εξάλλου, ήδη καταγράφονται αυξημένες ροές Σύρων μεταναστών προς την Τουρκία και δευτερευόντως στην Ελλάδα.

Η επίθεση στο Μπουργκάς

Μεγαλύτερη ανησυχία, πάντως, συνεχίζει να προκαλεί η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών τουριστών στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας. Το ενδεχόμενο νέας επίθεσης εναντίον στόχου ισραηλινού ενδιαφέροντος, αυτήν τη φορά στην Ελλάδα, προκαλεί κρύο ιδρώτα στους αξιωματούχους της Κατεχάκη. Τις ανησυχίες των Ελλήνων, όπως είχε επισημάνει η «Κ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, εντείνει το γεγονός ότι λίγες μόλις ημέρες πριν από την επίθεση στη Βουλγαρία, σχέδιο βομβιστικής επίθεσης είχε αποκαλυφθεί και στην Κύπρο (7 Ιουλίου)!

«Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να επιδείξουν μεγάλη προσοχή. Το Ιράν (σ.σ. σύμφωνα με το Ισραήλ ευθύνεται για την επίθεση στη Βουλγαρία) είναι πολύ ανήσυχο για τη συμμαχία της Ελλάδα και της Κύπρου με το Ισραήλ και θα ήταν προς όφελός του να προκαλέσει τριβές στη μεταξύ τους σχέση», υποστηρίζει με δηλώσεις του στην «Κ» ο κ. Σαλόμ. Καθώς μάλιστα την επίθεση στο Μπουργκάς φέρεται να υλοποίησε η «Χεζμπολάχ του Λιβάνου», ο Ισραηλινός ερευνητής παρατηρεί: «Δεν αποκλείεται να επρόκειτο ακόμα και για προβοκάτσια του Ιράν προσβλέποντας ότι μια ένταση στις σχέσεις Ισραήλ – Λιβάνου θα άφηνε, έστω προσωρινά, στο απυρόβλητο το καθεστώς Ασαντ στη Συρία, που αποτελεί υπ’ αριθμόν ένα σύμμαχο του Ιράν». Ο ίδιος πάντως συνδέει την επίθεση στη Βουλγαρία και την απόπειρα στην Κύπρο με ευρύτερο σχέδιο επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων με αφορμή τη δολοφονία ηγέτη της Χεζμπολάχ ονόματι Imad Mughniyed, το 2008 στη Δαμασκό. Αποκαλύπτει ότι από στοιχεία των ερευνών, το άτομο που συνελήφθη στη Λεμεσό επρόκειτο πιθανώς να επιτεθεί σε αεροπλάνο που μετέφερε Ισραηλινούς τουρίστες στην Κύπρο!

Δεν προκαλεί, επομένως, εντύπωση η ενεργοποίηση της Αντιτρομοκρατικής αλλά και όλης της αστυνομίας για την προστασία στόχων ισραηλινού ενδιαφέροντος με προτεραιότητα στις περιοχές – τουριστικούς προορισμούς. Τις προσπάθειες μάλιστα των ελληνικών διωκτικών αρχών να αποτρέψουν πιθανή επίθεση εναντίον Ισραηλινών τουριστών φέρεται να συνδράμουν και υπηρεσίες άλλων χωρών του εξωτερικού. Οπως εξάλλου αναφέρουν στην «Κ» πηγές από τη Ρόδο, που αποτελεί νούμερο ένα προορισμό Ισραηλινών στην Ελλάδα: «Τα γκρουπ των επισκεπτών από το Ισραήλ συνοδεύονται από δικές τους ομάδες ασφαλείας, στις οποίες μετέχουν ακόμα και 15 ή 16 άτομα».