Αλλάζει ο χάρτης των ΑΕΙ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσεχή εβδομάδα ολοκληρώνεται το χρονικό μιας προαναγγελθείσας μεταρρύθμισης… στη μεταρρύθμιση των ΑΕΙ. Κατόπιν το υπ. Παιδείας θα ανοίξει το κεφάλαιο της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΑΕΙ, που επίσης θα προκαλέσει αντιδράσεις από την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και τοπικές κοινωνίες. Τα κριτήρια αξιολόγησης θα οριστούν τον Σεπτέμβριο και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο, ώστε να εφαρμοστεί από το 2013-2014. Ειδικότερα, χωρίς να αποκλείονται αντιδράσεις ακόμη και από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου εάν κριθεί ότι πλήττεται η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης, το «πράσινο φως» των κυβερνητικών εταίρων πήρε η αλλαγή του νόμου 4009/11 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο νόμος ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία τον Αύγουστο του 2011 αλλά βασικές διατάξεις του -κυρίως για το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ και τη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Ιδρύματος (Σ.Ι.) με τη συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών- δεν εφαρμόστηκαν λόγω αντιδράσεων.

Ετσι, η νέα ηγεσία του υπ. Παιδείας σχεδίασε αλλαγές, με στόχο ο νόμος να εφαρμοστεί αλλά και να μην αλλοιωθεί η βασική φιλοσοφία του. «Ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση ενισχύοντας τις συναινέσεις και επιτυγχάνοντας τον πρωταρχικό στόχο για ανοιχτό, δημόσιο ΑΕΙ. Αυτό ενδιαφέρει κάθε φοιτητή και κάθε γονιό» δήλωσε στην «Κ» ο υπουργός κ. Κ. Αρβανιτόπουλος. Συγκεκριμένα, αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή ν/σ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι εξής αλλαγές στον νόμο 4009/11:

– Οι νυν πρυτάνεις θα ολοκληρώσουν τη θητεία τους τον Αύγουστο του 2014, ενώ βάσει του νόμου οι νυν πρυτάνεις πρέπει να αποχωρήσουν στις 31/8/12. Οι νυν πρυτάνεις θα ασκήσουν τις αρμοδιότητες της θέσης τους, όπως ορίζει ο νέος νόμος.

– Στους πρυτάνεις θα περάσει η αρμοδιότητα της διενέργειας των εκλογών για Σ.Ι. Ετσι, εάν δεν γίνουν εκλογές οι πρυτάνεις δεν θα μπορούν να επικαλεστούν αναρμοδιότητα για ακυβερνησία στο ίδρυμα, ενώ θα είναι υπόλογοι για παράβαση καθήκοντος, που οδηγεί σε παύση καθηκόντων.

— Η κατάρτιση των προϋπολογισμών θα γίνει από τη Σύγκλητο και όχι από το Σ.Ι. Πρόκειται για απαραίτητη αλλαγή, αφού ελλείψει Σ.Ι. δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν τα ΑΕΙ από τον Σεπτέμβριο.

– Ενισχύονται οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες της Συγκλήτου έναντι του Σ.Ι., το οποίο διατηρεί κυρίως αρμοδιότητες εποπτικές, οικονομικές και στρατηγικού σχεδιασμού.

— Ο κοσμήτορας θα εκλέγεται από τους πανεπιστημιακούς, ενώ νόμος προβλέπει τον διορισμό από το Σ.Ι. Η αλλαγή προκάλεσε ενστάσεις ότι πλήττει τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης. Το αντεπιχείρημά του είναι ότι και για τον κοσμήτορα θα ισχύσει ό,τι και για την εκλογή πρύτανη. Το Σ.Ι. θα επιλέγει τρεις υποψηφίους και μεταξύ αυτών θα γίνονται οι εκλογές.

– Δίνεται η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου σε περίπτωση που οι δύο πρώτες απόπειρες διενέργειας εκλογών για τα μέλη του Σ.Ι. διακοπούν λόγω αντιδράσεων (όπως συνέβη έως τώρα από μερίδα φοιτητών και διδασκόντων).

– Το Τμήμα είναι η βασική ακαδημαϊκή μονάδα του ΑΕΙ, αντί της σχολής, όπως ορίζει τώρα ο νόμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή