Κάηκαν χιλιάδες ελιές στη Βιάννο

Κάηκαν χιλιάδες ελιές στη Βιάννο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νύχτα τρόμου έζησαν οι κάτοικοι στη Βιάννου στην Κρήτη από την τεράστια πυρκαγιά η οποία ξέσπασε τα μεσάνυχτα της Κυριακής και έως αργά χθες το βράδυ δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο. Μάλιστα χθες το βράδυ τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά στη μάχη με τις φλόγες.

Χθες, περίπου στις 11 το πρωί, όπως περιγράφουν στην «Κ» τοπικοί παράγοντες, το μέτωπο είχε σχεδόν σβήσει οπότε τα εναέρια μέσα αποχώρησαν. Ωστόσο, εξαιτίας των ανέμων που ξέσπασαν στην περιοχή, αλλά και της υποβάθμισης της κατάστασης από υψηλόβαθμους της Πυροσβεστικής όπως τονίζουν αυτόπτες μάρτυρες, οι αναζωπυρώσεις δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά και η πυρκαγιά φούντωσε ξανά.

Οι φλόγες που πλέον δεν μπορούσαν να ελεγχθούν έκαψαν τεράστιες εκτάσεις γης, δασικές, χορτολιβαδικές, αλλά κυρίως ελαιώνες στις περιοχές Κάτω Βιάννος, Χόνδρος, Κερατόκαμπος και Καστρί.

Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών κάνουν λόγο για περισσότερα από 150.000 ελαιόδεντρα, δεκάδες σπίτια, μαντριά με ζώα, υποδομές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης που έχουν καταστραφεί από τις φλόγες.

Μιλώντας στην «Κ» ο δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης έκανε λόγο για βιβλική καταστροφή: «Υπήρξε από το πρωί (σ.σ. χθες) λάθος εκτίμηση της Πυροσβεστικής. Ζητούσα να μη φύγουν τα εναέρια μέσα αλλά δεν εισακούστηκα. Θεωρώ ότι υπάρχει ευθύνη της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας γι’ αυτό που συνέβη». Για καμένες εκτάσεις που πλησιάζουν το 80% έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δ/Δ Κάτω Βιάννου Μανώλης Σταματουλάκης. «Το απόγευμα υπήρχαν περίπου εκατό εστίες φωτιάς μέσα στον οικισμό. Το πυροσβεστικό όχημα έτρεχε από το ένα σημείο στο άλλο για να σώσει τα σπίτια. Κάποια από αυτά υπέστησαν ζημιές από τις φλόγες», περιέγραψε ο πρόεδρος του οικισμού Κερατόκαμπος Πολυχρόνης Λουλάκης.

Αργά το απόγευμα πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο Αγκαθωτό Πρεσπών, στη Φλώρινα, Παράλληλα, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν στην περιοχή Πλατάνια στη Ρόδο. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στη Γερακινή, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Ακόμα δασικές πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν στις περιοχές Σταυράκι Ιωαννίνων, στην περιοχή Αυγώνυμα της Χίου. Σχεδόν 80 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας το προηγούμενο 24ωρο. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα ανεβάζουν κατά πολύ τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή