ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα καταδίκη για Μπουρμπούλια

Ενοχη και για το σκέλος της υπόθεσης του χρηματιστηρίου που αφορά την περίπτωση της μετοχής ΣΙΓΑΛΑΣ κρίθηκε η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, δέκα σχεδόν χρόνια μετά την ανάληψη από την ίδια της ανάκρισης για τις «μετοχές-φούσκες».

Συγκεκριμένα, έπειτα από πολύμηνη διαδικασία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε σε κάθειρξη 12 ετών χωρίς ελαφρυντικό την Κ. Μπουρμπούλια για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, υιοθετώντας το κατηγορητήριο, σύμφωνα με το οποίο την περίοδο που διενεργούσε τη σχετική ανάκριση, δωροδοκήθηκε προκειμένου να μην απαγγείλει κακουργηματικές κατηγορίες εις βάρος την υπευθύνων της ΣΙΓΑΛΑΣ που φέρονται να εξαπάτησαν την περίοδο 1999 – 2000 το επενδυτικό κοινό. Η κ. Μπουρμπούλια θα παραμείνει στις φυλακές όπου εκτίει, ούτως ή άλλως ποινή, για άλλο σκέλος της υπόθεσης του χρηματιστηρίου.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης σε ποινές 3-10 ετών, δέκα ακόμη πρόσωπα, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες και χρηματιστές, στους οποίους δόθηκε αναστολή στην έφεση, ενώ κατά περίπτωση αναγνωρίστηκαν και τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο καταδίκασε για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τον επιχειρηματία Τρύφωνα Αποστολόπουλο σε κάθειρξη δέκα ετών, τον Παναγιώτη Πανούση της ΑΤΤΙΚΑΤ (σ.σ. που είχε εξαγοράσει τη ΣΙΓΑΛΑΣ) σε κάθειρξη 8 ετών, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΤΤΙΚΑΤ Κωνσταντίνο Τσέλο σε κάθειρξη 8 ετών. Σε πενταετή κάθειρξη καταδικάστηκαν οι Μ. Γαβαλάκης, Δ. Λέκκας και Γ. Μελλάς, ενώ φυλάκιση τριών ετών επεβλήθη στους Θ. Κονταράτο, Ε. Βαλλή και Ν. Μιχαλιό. Το δικαστήριο, τέλος, έκρινε αθώους τους Σ. Αργυρίου, Β. Καλούδη, Θ. Παπαμανώλη, Β. Γιαπισίκογλου και Π. Φικίρη.

Το συγκεκριμένο σκέλος της υπόθεσης του χρηματιστηρίου αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της έρευνας για το παραδικαστικό κύκλωμα. Τότε, είχαν ανοιχθεί οι λογαριασμοί της πρώην ανακρίτριας και στην τράπεζα UBS της Ζυρίχης εντοπίστηκαν περίπου 400.000 ευρώ. Σε έναν από τους λογαριασμούς βρέθηκε ως συνδικαιούχος και δικηγόρος, ενώ τα χρήματα είχαν κατατεθεί από τον επιχειρηματία Τρ. Αποστολόπουλο μέσω των υπεράκτιων εταιρειών Plexus Corporation και Vega International Corporation. H πρώην ανακρίτρια αρνείται την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα προέρχονται από την εξαργύρωση, μέσω του Τρ. Αποστολόπουλου, χρυσών λιρών που είχε στην ιδιοκτησία της.