Λιγότεροι αστυνομικοί σε πολιτικούς

Λιγότεροι αστυνομικοί σε πολιτικούς

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώνονται κατά 1.500 οι αστυνομικοί που διατίθενται για τη φύλαξη «υψηλών» προσώπων, ενώ 1.881 συνοριοφύλακες από τα τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης μετακινούνται εκτάκτως στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στον Εβρο. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πόρισμα που παρέδωσαν στον κ. Δένδια τρεις ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., η δύναμη των αστυνομικών που απασχολούνται στη φύλαξη «στόχων», από 4.200 που είναι σήμερα, μπορεί να μειωθεί κατά 1.500 άτομα και να περιοριστεί σε 2.700 αστυνομικούς. Πρόθεση του υπουργείου είναι οι αστυνομικοί που θα «απελευθερωθούν» να διατεθούν για τις ανάγκες αστυνόμευσης σε Αττική και αλλού. Το «πράσινο» φως για την εφαρμογή του σχεδίου άναψε χθες ο κ. Σαμαράς.

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, μείωση των αστυνομικών που διατίθενται για την ασφάλεια του πρωθυπουργού κατά 25 άτομα, για την ασφάλεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά 20 άτομα και για την ασφάλεια αρχηγών των υπολοίπων κομμάτων κατά 15. Ο αριθμός των αστυνομικών που θα διατίθενται για τη φύλαξη υπουργών δεν θα ξεπερνά τα 5 άτομα, από 8 που είναι σήμερα. Στην ασφάλεια των υφυπουργών αντίστοιχα θα απασχολούνται 3 αντί για 4 αστυνομικοί. Ταυτόχρονα, δεν προβλέπεται η προστασία βουλευτών, παρά σε ειδικές περιπτώσεις, καθώς και εκπροσώπων της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι επιχειρήσεις ΜΜΕ θα φυλάσσονται το ανώτερο από 3 αστυνομικούς οι οποίοι, αν κρίνεται απαραίτητο, θα διατίθενται και για την προστασία δημοσιογράφων που εργάζονται σε αυτές. Ενστολοι αναμένεται να αποδεσμευθούν και από τη φρουρά της Βουλής. «Επανεκτίμηση του κινδύνου» θα γίνει και στην περίπτωση ιδιωτών, π.χ. επιχειρηματιών. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της «Κ», πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι να τιμολογήσει τις υπηρεσίες ασφαλείας που θα διατίθενται σε ιδιώτες που υποβάλλουν φορολογική δήλωση άνω των 80.000 ευρώ! «Στόχος είναι να περιοριστεί η υπερβολή και η κατάχρηση» σχολίασε στην «Κ» ανώτατο στέλεχος της Κατεχάκη. Δυναμική είναι η παρέμβαση του κ. Δένδια και στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Οπως είχε προαναγγείλει η «Κ» στο φύλλο της Κυριακής, σε εφαρμογή τίθεται στις 2 Αυγούστου σχέδιο «στεγανοποίησης» των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο με τη μετακίνηση στην περιοχή 1.881 συνοριοφυλάκων που υπηρετούν σε υπηρεσίες και τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, πλην αυτών που υπηρετούν στην Αττική. Θα εξοπλιστούν με 26 πλωτά με τα οποία θα περιπολούν στον ποταμό Εβρο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές της «Κ», το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να σταματήσει να χορηγείται σε όσους συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο στη χώρα η περίφημη προσωρινή άδεια παραμονής των 30 ημερών (Laissez – passer) που εμμέσως πλην σαφώς επέτρεπε στους παράνομους μετανάστες να παραμένουν επ’ αόριστον στη χώρα. Με βάση την εκδοθείσα διαταγή, θα ενισχυθούν με συνοριοφύλακες και οι νομοί Ροδόπης και Ξάνθης. Η σχετική διαταγή, που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ίδιων των συνοριοφυλάκων, εκδόθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής και προβλέπει ότι οι αποσπάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 2 Οκτωβρίου. Οι ένστολοι που θα μετακινηθούν στον Εβρο θα φιλοξενηθούν στη σχολή αστυφυλάκων στο Διδυμότειχο και σε ξενοδοχεία της περιοχής, ενώ θα τους δοθεί ως προκαταβολή ποσό 500 ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Π. Χαρέλα και τον πρόεδρο της Ενωσης Συνοριακών Φυλάκων Εβρου που μίλησαν για το θέμα στην «Κ», το αρχηγείο όφειλε να συγκροτήσει τη δύναμη των 1.880 ενστόλων αντλώντας ένστολο προσωπικό από το σύνολο των υπηρεσιών του Σώματος και όχι μόνο από τα αποδυναμωμένα τμήματα Συνοριακής Φύλαξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή