Οι… απροσδόκητοι επισκέπτες τονώνουν τον τουρισμό στα νησιά

Οι… απροσδόκητοι επισκέπτες τονώνουν τον τουρισμό στα νησιά

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως στις αρχαίες τραγωδίες η λύση του δράματος έρχεται από έναν «από μηχανής Θεό», έτσι και για την Ελλάδα η οικονομική ενίσχυση φέτος το καλοκαίρι προήλθε από επισκέπτες «πέραν πάσης υποψίας». Λιβανέζοι, Τούρκοι, Ρώσοι, Ουκρανοί, Ισραηλινοί, Βραζιλιάνοι, Κινέζοι και Αραβες «προσγειώθηκαν» κυριολεκτικά στην Ελλάδα, δίνοντας το φιλί της «ζωής» στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία.

Οι ιστορίες με τους υπέρογκους λογαριασμούς που πληρώνουν αγόγγυστα παρέες Λιβανέζων έχουν πλέον πάρει διαστάσεις… αστικού ή μάλλον νησιωτικού μύθου. Πέρυσι το καλοκαίρι ο γάμος επιφανών Λιβανέζων στη Μύκονο, όπου για μέρες είχαν «κλείσει» δύο από τις πιο δημοφιλείς παραλίες, έκανε το κοσμοπολίτικο νησί τη νέα «μόδα» στον Λίβανο. «Φέτος, η ανώτερη τάξη του Λιβάνου αντί για Saint Tropez, «ψηφίζει» Μύκονο» διηγείται στην «Κ» άνθρωπος του χώρου. «Ξεμυαλισμένοι» με τη νυχτερινή ζωή της Μυκόνου και οι νεαροί Τούρκοι. «Υπάρχει απευθείας πτήση Κωνσταντινούπολη – Μύκονος δύο φορές την εβδομάδα», σημειώνει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού, «μένουν από τρεις έως και επτά μέρες». Το νησί μετατρέπεται μέρα με τη μέρα σε σύγχρονη Βαβέλ: Αραβες από τα Εμιράτα και το Κουβέιτ, πρώην Γιουγκοσλάβοι, Βραζιλιάνοι, Αργεντίνοι, Ινδοί και Ρώσοι περιδιαβάζουν στα ασβεστωμένα σοκάκια, χαζεύουν τις βιτρίνες με τα επώνυμα ρούχα και αγοράζουν κοσμήματα στις συζύγους. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, οι εκπρόσωποι του διεθνούς jet set που έχουν αράξει στο νησί με τα σκάφη τους, μια που οι μαρίνες έχουν αδειάσει από σκάφη Ελλήνων. «Καλωσορίζουμε πολλούς ξένους που έρχονται για πρώτη φορά στα μέρη μας, αλλά αποχαιρετήσαμε φέτος Ελληνες, που για χρόνια επέλεγαν το νησί μας», σχολιάζει ο αντιπρόεδρος, «στο δικό μου ξενοδοχείο, έχουμε πληρότητα 85%, αλλά ούτε έναν Ελληνα πελάτη. Τι και αν έχουμε ρίξει όλοι τις τιμές από 25 έως 40%;».

Στη Σαντορίνη

«Πολυπολιτισμικό» το μωσαϊκό και στη Σαντορίνη. «Εχουμε όλο τον χρόνο Κινέζους, φέτος διαμορφώνεται ένα ρεύμα από Νότιο Αμερική, Βραζιλία και Κολομβία, όπως και από κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ», εξηγεί η κ. Ευαγγελία Μενδρινού, ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στη Σαντορίνη, «επίσης συνεχίζονται να έρχονται Ισραηλινοί και Τούρκοι, καθώς το νησί μας προσφέρει μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία, καλύπτοντας όλα τα γούστα».

Ο θρύλος που ήθελε τους ομόδοξους Ρώσους σωτήρες της Ελλάδας φαίνεται να επιδέχεται σήμερα μια διαφορετική «ανάγνωση», καθώς σε πολλά θέρετρα οι Ρώσοι ταξιδιώτες υπερισχύουν. Πέρα από τη Χαλκιδική, την οποία τιμούν από παλιά, φέτος ισχυρή είναι η παρουσία των Ρώσων στην Κρήτη, στη Ρόδο, στην Κω, αλλά και στην Πελοπόννησο. «Αν πέρυσι οι αφίξεις από Ρωσία ήταν 700.000, φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο», αναφέρει στην «Κ» ο ιδιοκτήτης ξενοδοχειακών μονάδων σε Κρήτη, Ρόδο και Αρχαία Ολυμπία, κ. Δημήτρης Χαριτίδης. «Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος ταξιδιωτικός προορισμός στην Ουκρανία μετά την Τουρκία», συμπληρώνει ο ίδιος, «για τους Ρώσους η Ελλάδα παίζει στην έκτη ή έβδομη θέση, καθώς ταξιδεύουν πολύ σε Τουρκία και Κίνα, πρόκειται όμως συχνά για επαγγελματικά ταξίδια. Μιλώντας καθαρά για αναψυχή, η χώρα μας ενδεχομένως να έχει πλέον αγγίξει την τρίτη θέση». O ίδιος αποδίδει την προσέλευση στην «επιτάχυνση της έκδοσης βίζας και την εύρυθμη λειτουργία των ελληνικών προξενικών αρχών». Πέρυσι υπήρχαν δύο πτήσεις από Μόσχα και μία από Αγία Πετρούπολη, που προσγειώνονταν στον Αραξο και μία στην Καλαμάτα. Φέτος, οι εν λόγω συνδέσεις διπλασιάστηκαν. «Στην Αρχαία Ολυμπία η αύξηση των Ρώσων είναι 137%», μεταφέρει με ικανοποίηση ο κ. Χαριτόπουλος, «τους προσελκύουν οι αρχαιολογικοί χώροι και δείχνουν μεγάλο ζήλο για εκπαιδευτικές εκδρομές». Στην Κρήτη επισκέπτονται μαζικά μοναστήρια, αλλά και τοποθεσίες ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ωστόσο, έχουν και οι Ρώσοι τα… πάθη τους. «Κοσμοσυρροή» παρατηρείται στο Λουτράκι ελέω Καζίνο, αλλά και των σύγχρονων spa.

Στις παραλίες της Ρόδου 35.746 Ρώσοι λιάστηκαν τον Ιούλιο. «Η αύξηση είναι 41%» αναφέρει ο Γιάννης Κούρτης, οικονομικός αναλυτής τουριστικών δεδομένων. Ακόμα, 14,61% επιπλέον επισκέπτες από το Ισραήλ επέλεξαν το Νησί των Ιπποτών, ενώ κάθε μέρα αγκυροβολούν στο λιμάνι δύο Catamaran από την Τουρκία χωρητικότητας 250 ατόμων. Οι γείτονες φαίνεται ότι έχουν ενθαρρυνθεί και από την απλοποίηση της έκδοσης βίζας. «Τις πρώτες δέκα μέρες που ξεκίνησε η έκδοση βίζας από τις ελληνικές Αρχές στην πύλη εισόδου του νησιού, εκδόθηκαν 300 βίζες», προσθέτει ο κ. Κούρτης. Υπενθυμίζεται ότι έντονη είναι η κινητικότητα των Τούρκων τουριστών σε Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο, Κω αλλά και Λέρο. Επίσης, η απόφαση μεγάλης πλοιοκτήτριας εταιρείας να καθιερώσει τη Ρόδο ως αφετηρία για κρουαζιέρες στο Αιγαίο «φέρνει εκατοντάδες υποψηφίους επιβάτες στη Ρόδο, όπου διανυκτερεύουν μια – δυο μέρες, προτού αναχωρήσουν για την κρουαζιέρα».

Δεν επαληθεύτηκαν

Ενας βαθύς αναστεναγμός ανακούφισης ακούγεται από τα περισσότερα μέρη της χώρας, καθώς τα κάκιστα προγνωστικά για καταβαράθρωση του ελληνικού τουρισμού, χάρη σε πολλές κρατήσεις «τελευταίας στιγμής», δεν επαληθεύτηκαν. Κατά κοινή ομολογία, το κλίμα έναντι της χώρας μας αντιστράφηκε, ενώ εκτιμάται ότι «καιρού επιτρέποντος» η σεζόν θα επιμηκυνθεί ακόμα και έως τον Οκτώβριο. Ωστόσο, δεν λείπουν τα μελανά σημεία. «Τα μεγάλα πρακτορεία του εξωτερικού εκμεταλλεύονται την αβεβαιότητα και την έλλειψη ρευστότητας στην πατρίδα μας και μας καθυστερούν πολύ την αποπληρωμή», καταθέτει στην «Κ» προβληματισμένος ο κ. Κούρτης, «επίσης, προφασίζονται ένα σωρό δικαιολογίες για να μειώσουν το οφειλόμενο ποσό». Πολλούς επαγγελματίες προβληματίζει μια πιθανή καθιέρωση από του χρόνου των all inclusive πακέτων. «Οφείλουμε επίσης να επανεξετάσουμε τη βίζα για πολλές αραβικές χώρες», επισημαίνει η κ. Δανάη Μπεζαντάκου, εκπρόσωπος του kefi tours, «η νοοτροπία αλλά και τα ήθη των Αράβων διαφέρουν από των Ευρωπαίων: αποφασίζουν τελευταία στιγμή και ταξιδεύουν μαζί με τις πολυμελείς οικογένειές τους». Μια πιθανή απόρριψη της αίτησής τους συχνά συνεπάγεται ότι «τους χάνεις για πάντα ως πελάτες και τους στέλνεις στην Τουρκία, όπου η διαδικασία είναι πιο εύκολη και νιώθουν μεγαλύτερη πολιτισμική εγγύτητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή