Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν από τον Σεπτέμβριο οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, καθώς οι φαρμακοποιοί ανοίγουν νέο γύρο κινητοποιήσεων διαμαρτυρόμενοι για τα συσσωρευμένα χρέη του Οργανισμού. Χθες, το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποφάσισε να εισηγηθεί στα μέλη του αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, από την 1η Σεπτεμβρίου, εκτός της περίπτωσης που θα τους καταβληθούν οι οφειλές για συνταγές που έχουν εκτελέσει. Παράλληλα, ο ΠΦΣ καλύπτει κάθε Φαρμακευτικό Σύλλογο που θα αποφασίσει να ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις νωρίτερα. Είναι ενδεικτικό ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ευβοίας σταματά την πίστωση αύριο, ενώ και ο Σύλλογος Μαγνησίας αποφάσισε να ξεκινήσει κινητοποιήσεις από 16 Αυγούστου. Την 1η Σεπτεμβρίου έχει επιλέξει ως ημερομηνία έναρξης κινητοποιήσεων και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ κατέβαλε προχθές με καθυστέρηση 20 ημερών, έναντι των συμβατικών του υποχρεώσεων, 90 εκατομμύρια ευρώ από τα 207 εκατ. ευρώ που είναι οι οφειλές Μαΐου, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί από πλευράς ΕΟΠΥΥ πότε θα καταβληθούν και οι υπόλοιπες οφειλές. «Υπάρχει τεράστια αναστάτωση στον κλάδο λόγω των χρεών του ΕΟΠΥΥ», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το «μέλλον είναι σκοτεινό». Αλλωστε, τραγική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί, που λόγω της έλλειψης ρευστότητας, σε αρκετές περιπτώσεις αδυνατούν να χορηγήσουν φάρμακα στους ασφαλισμένους. Σε καθημερινή βάση έως και 100 επιταγές φαρμακοποιών σφραγίζονται, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 1.000 φαρμακεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (κατασχετήρια ή και εγγραφή στον «Τειρεσία»).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή