Αύξηση μεταναστών σε πύλες εξόδου

Αύξηση μεταναστών σε πύλες εξόδου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Σε δεκάδες συλλήψεις μεταναστών, που προσπάθησαν να φύγουν με πλαστά έγγραφα από την Ελλάδα, έχει προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες η αστυνομία στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία.

Τα κυκλώματα της παράνομης διακίνησης μεταναστών επιμένουν, παρά τις κατά καιρούς συλλήψεις αλλοδαπών, να χρησιμοποιούν τις ίδιες «πύλες» εξόδου, όπως το λιμάνι της Πάτρας, τα πολιτικά αεροδρόμια του Αράξου και του Ακτίου, αλλά και τις ακτές της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας. Μάλιστα, σύμφωνα με αξιωματικούς της αστυνομίας, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση του αριθμού των μεταναστών που προσπαθούν να φύγουν με παράνομο τρόπο προς χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Οι ίδιοι αξιωματικοί εκτιμούν ότι πιθανόν η αύξηση αυτή να οφείλεται στις επιχειρήσεις που διενεργεί η αστυνομία στην Αθήνα για τη σύλληψη και απέλαση αλλοδαπών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα.

Ετσι τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών βρίσκουν την ευκαιρία και επιχειρούν να μεταφέρουν αλλοδαπούς έναντι αδράς αμοιβής, που σε αρκετές περιπτώσεις φθάνει ακόμα και τις 2.000 ευρώ ανά άτομο, σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διακινητές προμηθεύουν τους μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ή κλεμμένα, τα οποία έχουν παραποιηθεί.

Τις τελευταίες ημέρες συνελήφθησαν στο λιμάνι της Πάτρας κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαβατηρίων 15 παράνομοι μετανάστες, υπήκοοι Αρμενίας, Μαρόκου, Μολδαβίας, Συρίας, Ιράκ και Γκάνας, ηλικίας από 19 έως 42 ετών, οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλοία προς την Ιταλία χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Επίσης οι αστυνομικοί συνέλαβαν το ίδιο χρονικό διάστημα στο λιμάνι της Πάτρας τέσσερις Νορβηγούς, έναν Πακιστανό και δύο Αφγανούς, εναντίον των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διευκόλυνση μεταφοράς τεσσάρων παράνομων μεταναστών στην Ιταλία.

Οπως προαναφέρθηκε, εκτός από το λιμάνι της Πάτρας τα κυκλώματα «πολιορκούν» τα πολιτικά αεροδρόμια του Αράξου και του Ακτίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον τελευταίο καιρό συνελήφθησαν στα δύο αεροδρόμια περισσότεροι από 30 αλλοδαποί που προσπάθησαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Επίσης «μεγάλη κίνηση» παρουσιάζουν οι ακτές της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας, όπου επιβιβάζονται αλλοδαποί σε πλοιάρια για να μεταβούν στην Ιταλία.

Υπό τον φόβο ελέγχου

Μάλιστα οι διακινητές επιλέγουν τις συγκεκριμένες περιοχές διότι εκτιμούν ότι μπορεί να μη γίνουν αντιληπτοί από την αστυνομία ή το λιμενικό. Αν όμως διαπιστώσουν ότι κινδυνεύουν με σύλληψη, τότε δεν διστάζουν να αφήσουν τους μετανάστες που μεταφέρουν ακόμα και στη μέση του δρόμου. Ενα τέτοιο γεγονός καταγράφηκε πριν από λίγες ημέρες στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, όπου 22 παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί με αυτοκίνητο τύπου βαν από την Αθήνα, περιφέρονταν στην περιοχή μη γνωρίζοντας πού να πάνε. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διακινητές τούς άφησαν στο πουθενά όταν αντελήφθησαν την παρουσία αστυνομικών. Οσον αφορά την παρουσία των μεταναστών στην πόλη της Πάτρας, μέχρι χθες δεν είχε πραγματοποιηθεί εκτεταμένη επιχείρηση της αστυνομίας για τη σύλληψη όσων δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Ομως σύμφωνα με αξιωματικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, τους τελευταίους δύο μήνες, δηλαδή μετά τα επεισόδια του περασμένου Μαΐου, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 300 μετανάστες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε περιοχές εκτός Αχαΐας με σκοπό να απελαθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή