Ξενάγηση σε μουσεία μέσα από το κινητό

Ξενάγηση σε μουσεία μέσα από το κινητό

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς να ήταν άραγε στην όψη το Ενετικό Λιμάνι στο Ηράκλειο της Κρήτης κατά την ενετική περίοδο; Ή η Ενετική Περίβολος κατά την οθωμανική περίοδο; Ή το Διοικητικό Κέντρο – Λιονταράκια; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται «χωμένη» σε μορφή γκραβούρας σε κάποια βιβλιοθήκη ή σε κάποια ιστοσελίδα. Σε λίγο καιρό, όμως, η όποια γκραβούρα θα είναι διαθέσιμη σε σχετική εφαρμογή (application) που ετοιμάζει ο Δήμος Ηρακλείου για smartphones και tablets και η οποία θα διατίθεται δωρεάν στους χρήστες, σε ελληνικά και αγγλικά. Η «Εξυπνη ξενάγηση», όπως ονομάζεται το έργο, θα προσφέρει στον επισκέπτη αλλά και στους κατοίκους και στους μαθητές της περιοχής, αφενός την εικόνα μνημείων και αξιοθέατων της πόλης εμπλουτισμένων με ιστορικά στοιχεία, αφετέρου μια ολοκληρωμένη ψηφιακή ξενάγηση στην πόλη του Ηρακλείου.

Εχοντας επιλεγεί να είναι μία από τις 21 πόλεις-μέλη του δικτύου Smart21 Communities 2012, ο Δήμος Ηρακλείου πρωτοτυπεί σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχεδιάζοντας το εν λόγω προϊόν. Η επιλογή του δήμου στον κατάλογο με τις 21 πόλεις (ανάμεσά τους συγκαταλέγονται Βαρκελώνη, Φρανκφούρτη, Κεμπέκ, Αρλινγκτον, Ταϊπέι, Ιπσουιτς) θεωρείται τιμητική διάκριση και αποτελεί πρώτο βήμα προς ευρύτερη αναγνώρισή του ως Εξυπνης Κοινότητας, όντας σε θέση να ακολουθεί και να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον χώρο της Πληροφορικής και να τις «μεταφράζει» αναλόγως, στην προκειμένη περίπτωση σε εφαρμογή όπως η «Εξυπνη ξενάγηση». Ενδιαφέρον στοιχείο είναι «η προσπάθεια για συγκρότηση τρισδιάστατων ψηφιακών αποτυπώσεων των κτιρίων» εξηγεί η αρχαιολόγος στον Δήμο Ηρακλείου και υπεύθυνη για το έργο, κ. Κάλλια Νικολιδάκη. Για τον σκοπό αυτό προβλέπεται «να αξιοποιηθούν, στις περιπτώσεις που υπάρχουν, σχέδια κτιρίων ή κατόψεις». Την εφαρμογή θα συμπληρώνει υλικό αποτελούμενο από βίντεο, εικόνες, φωτογραφίες κ. λπ. Ενδιαφέρον στοιχείο, «ο δανεισμός από τον Δήμο Ηρακλείου, ορισμένου αριθμού smartphones και tablets, π. χ. στην περίπτωση των μαθητών».

Το έργο, που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2013, έχει προϋπολογισμό 235.000 ευρώ και εντάχθηκε πρόσφατα στο ΕΣΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή