Οι φωτιές έκαψαν και τον τουρισμό

Οι φωτιές έκαψαν και τον τουρισμό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστιες καταστροφές προκλήθηκαν και χθες από τις μεγάλες πυρκαγιές που έκαιγαν για τρίτη ημέρα στην Αρκαδία και για δεύτερη ημέρα στην Ουρανούπολη. Στο μέτωπο της Αρκαδίας, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 30.000 καμένα στρέμματα και τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κ.ά. στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης και της Φαλαισίας. Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με την παρουσία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και τοπικών παραγόντων για να εκτιμηθεί η κατάσταση, ενώ οκτώ δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Μεγαλόπολης τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σήμερα την περιοχή αναμένεται να επισκεφθεί ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ως απεσταλμένος της κυβέρνησης, προκειμένου να ενημερωθεί λεπτομερώς και να εκτιμήσει την κατάσταση.

Πανικός

Χθες ωστόσο η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί την Τετάρτη στη δασική περιοχή Μονοξυλίτης του Αγίου Ορους έφτασε να απειλεί την πόλη της Ουρανούπολης. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά ηλικιωμένοι και άτομα με προβλήματα υγείας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα εξοχικά τους που υπέστησαν ζημιές, ενώ όταν χθες τα ξημερώματα οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση «αναπνοής» από την πόλη επικράτησε πανικός.

Οι αρχές εκκένωσαν για προληπτικούς λόγους δύο μικρά ξενοδοχεία, κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και καλούσαν τους κατοίκους να επιδείξουν ψυχραιμία.

Πάντως η απειλή αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά. Πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα και ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας από την Κεντρική Μακεδονία συνεπικουρούμενες από οχήματα των δήμων της περιοχής κατάφεραν να την αναχαιτίσουν και μετά το μεσημέρι την έθεσαν υπό έλεγχο.

Ωστόσο, το πλήγμα στον τουρισμό υπήρξε σημαντικό καθώς πολλοί παραθεριστές έσπευσαν να εγκαταλείψουν την περιοχή στη θέα των πύρινων γλωσσών και του πυκνού καπνού που είχε σκεπάσει τον ουρανό.

Η Ενωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, αλλά και εκείνη των ενοικιαζόμενων δωματίων απηύθυναν εκκλήσεις στους τουρίστες -Ρώσους και Γερμανούς κυρίως- να παραμείνουν στα καταλύματα, όμως ήταν αρκετοί αυτοί που έσπευσαν να απομακρυνθούν ακυρώνοντας κρατήσεις και για τις επόμενες ημέρες. Ενα άλλο μέτωπο που εξακολουθούσε να καίει σε δασική έκταση μεταξύ Ουρανούπολης και Νέων Ρόδων δεν απειλούσε μέχρι χθες το βραδυ κατοικημένες περιοχές.

Οσον αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, πιθανότατα πρόκειται για κεραυνό που άναψε μια εστία και με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων πέρασε τα σύνορα της χερσονήσου του Αθω καίγοντας πεύκα, ελιές και θάμνους.

Συνολικά, από τις 6 το πρωί χθες μέχρι τις 6 το απόγευμα είχαν σημειωθεί 28 δασικές πυρκαγιές. Αργά χθες το βράδυ, εκτός από τα μέτωπα της Πελοποννήσου και της Χαλκιδικής, σε εξέλιξη βρίσκονταν οι πυρκαγιές σε Δομοκό και Δρακόνα του νομού Χανίων, χωρίς ωστόσο να ανησυχούν τις αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή