Κινητοποιήσεις με το «πρώτο κουδούνι»

Κινητοποιήσεις με το «πρώτο κουδούνι»

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μήνα ακριβώς προτού χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και οι αντεγκλήσεις μεταξύ εκπαιδευτικών και υπουργείου μαίνονται. Ο υφυπουργός Παιδείας Θόδωρος Παπαθεοδώρου διαβεβαίωσε χθες στον ΣΚΑΪ ότι «στόχος του υπουργείου είναι η νέα σχολική χρονιά να αρχίσει χωρίς προβλήματα». Το υπουργείο παρακολουθεί τα κενά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ καταβάλλει προσπάθειες για τη σωστή κατανομή των εκπαιδευτικών, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία. Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι τα βιβλία θα βρίσκονται στα σχολεία τη μέρα του αγιασμού. Παράλληλα, ανέφερε ότι φέτος έγιναν 225 μόνιμοι διορισμοί, ενώ ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ανέρχεται σε 12.500 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη χρονιά είχαν πραγματοποιηθεί 600 διορισμοί, αριθμός που είχε θεωρηθεί ιστορικά χαμηλός, καθώς έως τότε οι ετήσιοι διορισμοί κυμαίνονταν από 2.500 έως 5.000.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία της Ελλάδας (ΔΟΕ), όμως, κάνει λόγο για «μηδενικούς» διορισμούς και εγκαινιάζει τη νέα σχολική χρονιά με 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 12 Σεπτεμβρίου. Η ΔΟΕ έχει προαναγγείλει τριήμερο αγωνιστικών δράσεων, που περιλαμβάνει συνέντευξη Τύπου στις 10/9 και την 11η Σεπτεμβρίου, μέρα του αγιασμού, συμβολικό δίωρο αποκλεισμό των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί προτάσσουν ως κύριο θέμα την «οικονομική εξαθλίωση και ιδιαίτερα των νέων εκπαιδευτικών», οι οποίοι, μεταξύ άλλων, «ζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και τις οικογένειές τους, σε διαφορετικό μέρος κάθε χρόνο». Η ΔΟΕ θα αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να συναντηθεί με Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και πολιτικά κόμματα, ενώ προτίθεται να ενημερώσει τους γονείς με επιστολές και να διενεργήσει καμπάνια ευαισθητοποίησης για το σύνολο της κοινωνίας. Το αίτημα, πάντως, για δωρεάν είσοδο των εκπαιδευτικών σε αρχαιολογικούς χώρους, ένα δικαίωμα που καταργήθηκε με απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού τις παραμονές της 17ης Ιουνίου, εισακούστηκε. Με χθεσινή απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού K. Τζαβάρα, οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν από τον Σεπτέμβριο να εισέρχονται δωρεάν και πάλι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή