Μακριά από κατοικημένες περιοχές τα νέα κέντρα μεταναστών

Μακριά από κατοικημένες περιοχές τα νέα κέντρα μεταναστών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πορεία της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» που βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο σε εξέλιξη σε Αττική και Εβρο ήταν, επισήμως τουλάχιστον, το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια.

«Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη της προσπάθειας που γίνεται για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και έλαβα εντολές για το πώς θα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Δένδιας. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παρέδωσε στον κ. Σαμαρά τη λίστα με στρατόπεδα που πληρούν τις προϋποθέσεις να μετατραπούν άμεσα σε Κέντρα Κράτησης Μεταναστών. Ο σχετικός κατάλογος καταρτίστηκε τις προηγούμενες ημέρες από κοινού με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ την περασμένη εβδομάδα στελέχη της ΕΛ. ΑΣ. και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων επισκέφθηκαν και έλεγξαν από κοντά τα εν λόγω στρατόπεδα.

Η χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχε στόχο να οριστικοποιηθούν οι περιοχές στις οποίες πρόκειται να χωροθετηθούν τα νέα κέντρα. Εξέπεμψε ταυτόχρονα το μήνυμα ότι την τελική επιλογή των περιοχών θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ως εκ τούτου περιθώρια υπαναχώρησης δεν υπάρχουν. Χθες, πάντως, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης δήλωσε στην «Κ» ότι «τα κέντρα δεν θα ενοχλούν κανέναν καθώς θα βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές, με εξαίρεση αυτό της Αμυγδαλέζας και ενός ακόμα που θα δημιουργηθεί στα όρια του Δήμου της Αθήνας». Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι πλην του φυλακίου, στον Δήμο Ορεστιάδας, κέντρο πρώτης υποδοχής πρόκειται να δημιουργηθεί στη Ροδόπη.

Σε ό, τι αφορά την εξέλιξη του σχεδίου «Ξένιος Ζευς», τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να μεταφερθούν στη συνοριογραμμή 50 ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά (30 της ΕΛ. ΑΣ. και 20 της Πολεμικής Αεροπορίας) που θα μετέχουν στις περιπολίες κατά μήκος της συνοριογραμμής, ενώ αυξάνονται τα πλωτά που διατίθενται στους συνοριακούς φύλακες (θα ανέλθουν συνολικά στα 26). Αστυνομικές εξορμήσεις σχεδιάζονται και σε πόλεις της Περιφέρειας, όπως η Πάτρα, η Κόρινθος, η Ηγουμενίτσα κ. ά. Σύμφωνα με στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ. ΑΣ, τις πρώτες 5 ημέρες της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» προσήχθησαν 6.461 αλλοδαποί και συνελήφθησαν 1.550 κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ερευνες

Επίσης, έγιναν 52 έρευνες σε σπίτια όπου διέμεναν αλλοδαποί, ενώ από την οικονομική αστυνομία ελέγχθηκαν 103 καταστήματα αλλοδαπών και εντοπίστηκαν 54 φορολογικές παραβάσεις. Επίσης, προσήχθησαν 99 γυναίκες που εκδίδονταν σε δρόμους του κέντρου από τις οποίες, όπως διαπιστώθηκε έπειτα από ελέγχους του ΚΕΕΛΠΝΟ, 7 είναι φορείς του έιτζ. Την περασμένη Τετάρτη, στην οδό Αγ. Σάββα 11 στον Βοτανικό αστυνομικοί εντόπισαν αποθήκη με 1,5 εκατ. προϊόντα «μαϊμούδες», ενώ την ίδια μέρα αστυνομικοί συνέλαβαν με την κατηγορία της «παρακώλυσης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων» 5 αλλοδαπούς επαίτες που, με τον γνώριμο σε όλους τρόπο, καθάριζαν τζάμια αυτοκινήτων στα φανάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή