Ουραγός η Ελλάδα στη λίστα των «27» στον τρόπο διαχείρισης

Ουραγός η Ελλάδα στη λίστα των «27» στον τρόπο διαχείρισης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη αρνητική πρωτιά κατέκτησε η Ελλάδα όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. Η χώρα μας κατετάγη τελευταία ανάμεσα στους 27 εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, σημειώνοντας χαμηλότερη βαθμολογία ακόμα και από πρώην ανατολικές χώρες.

Στον αντίποδα, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Δανία, που διαθέτουν τα πιο ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων και θάβουν σε ΧΥΤΑ λιγότερο από το 5% των απορριμμάτων τους.

Η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατατάσσει τις 27 χώρες της Ε.Ε. με βάση 18 κριτήρια, όπως τις ποσότητες που ανακυκλώνονται, τον αριθμό των παραβάσεων της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, την εκπλήρωση των στόχων σχετικά με τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα και τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων. Και τις βαθμολογεί με πράσινες, κίτρινες και κόκκινες σημαίες και πόντους, ανάλογα με τις επιδόσεις τους.

Η Ελλάδα, λοιπόν, βρίσκεται στον «πάτο» της λίστας των «27», συγκεντρώνοντας μόλις 3 πόντους, μία κίτρινη και μία πράσινη σημαία. «Η Ελλάδα παρουσιάζει τα μεγαλύτερα κενά στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας. Ελλείψεις παρατηρούνται σε όλες τις πτυχές της διαχείρισης αστικών απορριμμάτων. Πόντοι συγκεντρώνονται μόνο χάρη στη μείωση των παραγόμενων αποβλήτων (η οποία, ωστόσο, μπορεί να αποδοθεί στην οικονομική κρίση) και στη δυνατότητα κάλυψης της χώρας στη συλλογή απορριμμάτων. Για όλα τα άλλα κριτήρια έπρεπε να λάβει τον χαμηλότερο βαθμό, δηλαδή μηδέν», σημειώνει η έκθεση. «Συντροφιά» στην Ελλάδα στον πάτο της λίστας (με καλύτερες, ωστόσο, επιδόσεις από τη χώρα μας) κάνουν η Βουλγαρία, η Μάλτα, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Κύπρος. Αντίθετα, στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η Αυστρία και η Ολλανδία, που συγκέντρωσαν από 39 πόντους και μόλις μία κίτρινη και μία κόκκινη σημαία, ακολουθούμενες από τη Δανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και το Βέλγιο. Ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι οι 17 πόντοι.

Υγειονομική ταφή

«Για να απαλλαγούν από τεράστιες ποσότητες αστικών απορριμμάτων πολλά κράτη-μέλη εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την υγειονομική ταφή – τη χειρότερη επιλογή διαχείρισης αποβλήτων», σχολίασε ο αρμόδιος για το περιβάλλον επίτροπος κ. Janez Potocnik. «Θάβονται πολύτιμοι πόροι, χάνονται δυνητικά οικονομικά οφέλη, δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και πλήττονται η ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Στις παρούσες οικονομικές περιστάσεις δεν επιτρέπεται να υπεραμυνόμαστε της τακτικής αυτής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή