Προωθείται η διαχείριση απορριμμάτων

Προωθείται η διαχείριση απορριμμάτων

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στον νομό Αχαΐας με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) ενέκρινε χθες η διυπουργική επιτροπή. Ο ανάδοχος θα αναλάβει όχι μόνο να μελετήσει και να κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις, αλλά θα είναι και υπεύθυνος για τη λειτουργία τους για 27 έτη. Με ανάλογη μέθοδο προωθείται η διαχείριση των απορριμμάτων και σε ακόμα πέντε περιοχές της χώρας, με την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να βρίσκεται στα τελικά στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας. Αντίθετα, ουδέν νεώτερον από το μέτωπο της Αττικής, παρότι ο χρόνος ζωής της υπάρχουσας χωματερής μετράει πλέον αντίστροφα.

Η απόφαση ελήφθη χθες σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Περιβάλλοντος Β. Λιβιεράτου, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτη, του υφυπουργού Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη και του ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ Ν. Μαντζούφα. «Μέσα στην εποχή της μεγάλης κρίσης βγαίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι μπορούν να γίνουν κάποια έργα ξεπερνώντας το πρόβλημα της χρηματοδότησης από τις τράπεζες και μάλιστα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται, άμεσα τουλάχιστον, το δημόσιο χρέος» δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο κ. Χατζηδάκης. Η συμμετοχή εθνικών και κοινοτικών πόρων στα έξι έργα του είδους που βρίσκονται σε εξέλιξη θα κυμανθεί μεταξύ 40 – 60%.

Οσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αχαΐα ο ιδιώτης θα επιλεγεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου (δηλαδή οι υποψήφιοι θα συμμετάσχουν στη διαμόρφωση των τελικών όρων του διαγωνισμού) που θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμο Πατρέων, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ τον Σεπτέμβριο. Η μονάδα θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 150.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, ενώ η επιλογή της τεχνολογίας είναι στην κρίση του ιδιώτη, ο οποίος θα επιλεγεί με βασικό κριτήριο το χαμηλότερο τέλος για τους δημότες.

Μέχρι στιγμής στη χώρα μας προωθούνται ακόμα 5 έργα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.

– Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για τον πιο ώριμο διαγωνισμό, καθώς μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ορίσει τον ανάδοχο του έργου. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, το έργο βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

– Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση στα τέλη του 2011 και σήμερα βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο (ανταγωνιστικός διάλογος). Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές το βράδυ ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου ενέκρινε επτά θέσεις για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι νέες εγκαταστάσεις: στην Αργολίδα στους Δήμους Αργους Μυκηνών και Ερμιονίδας, στην Αρκαδία στον Δήμο Τρίπολης, στη Μεσσηνία στους Δήμους Καλαμάτας και Πύλου, στην Κορινθία στον Δήμο Νεμέας και στη Λακωνία στον Δήμο Ευρώτα. Στις θέσεις που επελέγησαν θα τοποθετηθούν κομποστοποιητές για τα οργανικά απορρίμματα, εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και δεματοποιητές.

– Στην Ηλεία, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Μάιο και τον Αύγουστο ολοκληρώθηκε η προεπιλογή των υποψηφίων. Τέλος Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου.

– Στις Σέρρες και την Αιτωλοακαρνανία οι διαγωνισμοί ξεκίνησαν τον Απρίλιο και τον Μάιο αντίστοιχα και μέχρι το τέλος Αυγούστου θα ανακοινωθεί η προεπιλογή των υποφηφίων.

«Το βασικότερο πλεονέκτημα της επιλογής ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα είναι ότι υπάρχει ένας ιδιώτης που έχει την ευθύνη για όλες τις φάσεις κατασκευής και λειτουργίας του έργου, άρα ελέγχεται αποτελεσματικότερα. Επίσης τα τέλη που καταβάλλουν οι δήμοι συνδέονται με την επίτευξη λειτουργικών και περιβαλλοντικών στόχων από πλευράς ιδιώτη», λέει στην «Κ» ο κ. Μαντζούφας. Οσο για την Αττική, ο διαγωνισμός δεν έχει ξεκινήσει, καθώς η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ δεν έχει ακόμα λάβει σχετικό αίτημα από τον ΕΣΔΚΝΑ. «Τρεις φορές προγραμματίστηκε διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΔΚΝΑ για το θέμα και τρεις φορές αναβλήθηκε», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή