Κορυφαία διεθνής διάκριση σε Ελληνίδα επιστήμονα

Κορυφαία διεθνής διάκριση σε Ελληνίδα επιστήμονα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πολύ σημαντική διάκριση για μια Ελληνίδα ερευνήτρια ήρθε να προστεθεί στις επιτυχίες του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού, εντός ή εκτός συνόρων. Το ενδιαφέρον είναι ότι η διάκριση αφορά μια νέα σε ηλικία ερευνήτρια, μόλις 30 ετών, η οποία έλαβε τον τίτλο του Κορυφαίου Νέου Ερευνητή για το 2012 (Top New Investigator Award). Πρόκειται για τη δρα Ζαχαρούλα Νικολακοπούλου, η οποία τιμήθηκε με την κορυφαία διεθνή διάκριση κατά τη διάρκεια των εργασιών του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Διεθνούς Κοινότητας για τη Μελέτη Λιπαρών Οξέων και Λιπιδίων, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου στο Βανκούβερ του Καναδά.

Η κ. Νικολακοπούλου είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου και απέσπασε το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο για τη μελέτη της πάνω στη χρήση των ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων για την πρόληψη και τη θεραπεία κατά του καρκίνου του στόματος και του δέρματος.

Τα λιπαρά ψάρια

Η έρευνα της δρος Νικολακοπούλου έδειξε ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα, που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα και η σαρδέλα, εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου πρώιμου και προχωρημένου σταδίου (εμποδίζοντας την ανάπτυξη μόνο των καρκινικών κυττάρων) και προσδιόρισε τον τρόπο που μπορεί να επιτευχθεί αυτή η διαδικασία.

«Είμαι πολύ χαρούμενη για τη βράβευσή μου, όπως και για τη συμμετοχή μου στο παγκόσμιο συνέδριο, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Ηταν πολύ σημαντικό για μένα να έρθω σε επικοινωνία με τόσο μεγάλους επιστήμονες», λέει στην «Κ» η κ. Νικολακοπούλου.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής της κ. Νικολακοπούλου, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, ύστερα από τρία χρόνια προσπάθειας, με επιβλέποντες καθηγητές τον Professor Ken Parkinson και την Professor Adina Μichael-Τitus.

«Αισθάνομαι ευτυχής και για έναν ακόμα λόγο. Από την περίοδο που ολοκλήρωνα τις προπτυχιακές μου σπουδές άρχισε να με ενδιαφέρει η έρευνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου, μιας ασθένειας που είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και έχει εξελιχθεί στη μάστιγα του αιώνα. Μάλιστα, με είλκυε η έρευνα για την αντιμετώπιση τόσο στον τομέα της θεραπείας, όσο και της πρόληψης, με φυσικά μέσα, με υλικά από τη Φύση», σημειώνει η δρ Νικολακοπούλου. Η νέα ερευνήτρια είναι αισιόδοξη: «Πιστεύω ότι υπάρχει σημαντική ελπίδα στη χρήση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος και του στόματος, καθώς και για άλλες μορφές καρκίνου».

Ο επιβλέπων καθηγητής Ken Parkinson δήλωσε ότι «οι παρατηρήσεις της δρος Νικολακοπούλου έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε μια νέα προσέγγιση για την πρόληψη και τη θεραπεία κατά του καρκίνου, ιδίως του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Αξίζει πραγματικά αυτό το βραβείο».

Από το Μουζάκι

Η δρ Νικολακοπούλου κατάγεται από το Μουζάκι Μεσσηνίας και σπούδασε στο τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Science) στην Ανοσολογία στο Imperial College του Λονδίνου και κατόπιν με έρευνα κατά της λευχαιμίας στο University College του Λονδίνου (UCL). Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το διδακτορικό της στο Queen Mary University, έχοντας λάβει υποτροφία από τον Ιατρικό Οργανισμό Ερευνας (Medical Research Council). «Σε όλη αυτή την πορεία ήταν πολύτιμες οι βάσεις που πήρα από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ. Οι επιστήμονες στο εξωτερικό γνωρίζουν πολύ καλά το υψηλό επίπεδο σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων», τονίζει η Ελληνίδα ερευνήτρια, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τη μάχη κατά του καρκίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή