Δεν «τσίμπησε» και ο απατεώνας συνελήφθη

Δεν «τσίμπησε» και ο απατεώνας συνελήφθη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποψιασμένη αποδείχθηκε μια 71χρονη γιαγιά από τη Λιβαδειά η οποία δεν «τσίμπησε» όταν ένας 56χρονος Ρομά της ζήτησε χρήματα για να πληρωθεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που υποτίθεται ότι είχε αγοράσει ο γιος της. Η ηλικιωμένη δεν έδωσε χρήματα και κάλεσε την αστυνομία, η οποία κατάφερε να εντοπίσει το αυτοκίνητο του δράστη λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά. Μετά από καταδίωξη ο 56χρονος συνελήφθη, ενώ μετά από έρευνα αποδείχθηκε ότι ο ίδιος είχε εξαπατήσει με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον τέσσερις ακόμα ηλικιωμένους αποσπώντας τους χρήματα. Η σύλληψή του έγινε την περασμένη Τρίτη. Την επόμενη ημέρα ακριβώς οι αστυνομικές αρχές της Αχαΐας κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη ενός 41χρονου ημεδαπού και του συνεργού του οι οποίοι αποσπούσαν χρήματα από ηλικιωμένους με παρόμοιο τρόπο. Οι συγκεκριμένοι είχαν χτυπήσει την πόρτα μιας 85χρονης και αφού συστήθηκαν ως ασφαλιστές κατάφεραν να αποσπάσουν 700 ευρώ από την ηλικιωμένη, τα οποία δήθεν χρωστούσε η κόρη της. Την επομένη οι ίδιοι δράστες επανέλαβαν την απάτη σε βάρος και άλλης ηλικιωμένης στην περιοχή της Αχαΐας.

Δεν πρόκειται για σύμπτωση. Σύμφωνα με τα όσα περιγράφουν στην «Κ» αστυνομικοί της Ασφάλειας διαφόρων περιοχών αλλά και τα ίδια τα θύματα, το τελευταίο διάστημα υπάρχει έξαρση στα περιστατικά εξαπάτησης ηλικιωμένων με παρομοιότυπο τρόπο: Οι δράστες μαθαίνουν κάποια στοιχεία για το υποψήφιο θύμα, ονόματα συγγενών, οικονομική κατάσταση κ.λπ. Υστερα το πλησιάζουν και -προφασιζόμενοι ότι είναι φίλοι κάποιου συγγενούς του θύματος- προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα. Τα προσχήματα που χρησιμοποιούν συχνά είναι η εξόφληση κάποιας ηλεκτρικής συσκευής, εφορίας, επείγουσα ιατρική ανάγκη κ.ά. Σε πολλές από τις περιπτώσεις, μπαίνοντας μέσα στο σπίτι του θύματος οι δράστες προσπαθούν να κλέψουν και ό,τι πολύτιμο μπορούν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. «Ηταν ευγενέστατοι. Χτύπησαν την πόρτα της μητέρας μου κουβαλώντας ένα τεράστιο κουτί και είπαν ότι έφεραν την τηλεόραση που παρήγγειλαν τα παιδιά, δηλαδή εγώ και η γυναίκα μου. Ηξεραν και τα ονόματά μας. Αφησαν το κουτί και ρώτησαν τη μητέρα μου αν θα πλήρωνε εκείνη ή εμείς. Θα μπορούσε απλώς να τους πει ότι δεν έχει λεφτά αλλά, όπως κάθε γονέας, ήθελε να κάνει κάτι καλό για το παιδί της. Πήγε στην τράπεζα, έβγαλε χρήματα και τους τα έδωσε» περιγράφει στην «Κ» ο Ν. Σ. από τη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά της η αστυνομία, γνωρίζοντας το πρόβλημα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να μη δίνουν χρήματα σε άτομα που εμφανίζονται «ως γνωστοί συγγενών τους, προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους, ασφαλιστήριων συμβολαίων, ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λπ.». Σε περίπτωση που κάποιος έρθει αντιμέτωπος με τέτοιου είδους καλοθελητή θα πρέπει να ειδοποιεί άμεσα τις αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή