Οι φωτιές συνεχίζουν να καίνε Ουρανούπολη, Κορινθία, Αρκαδία

Οι φωτιές συνεχίζουν να καίνε Ουρανούπολη, Κορινθία, Αρκαδία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες δεν κατάφεραν μέχρι χθες να σβήσουν τις μεγάλες φωτιές σε Σπαθοβούνι Κορινθίας, Ραψωμάτι στην Αρκαδία αλλά και την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στη Χαλκιδική που απείλησε την Ουρανούπολη και χθες είχε φτάσει στο Αγιον Ορος. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες των ανδρών της πυροσβεστικής, χθες το απόγευμα, μιλώντας στην «Κ», αξιωματικοί εναπόθεταν τις ελπίδες τους στον καιρό για την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης χθες το μεσημέρι στην περιφέρεια Πελοποννήσου υπό την παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζου εξετάστηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για την υποστήριξη των πληθυσμών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Αρκαδία. Αποφασίστηκε ένα χάρτης ενεργειών που θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα προκειμένου μεικτά κλιμάκια να καταγράψουν τις ζημιές και οι πληγέντες να αποζημιωθούν στην ώρα τους.

Οπως ανέφερε στην «Κ» η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, έχουν πληγεί πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι, είτε χάνοντας τα ζώα τους στη φωτιά είτε με την καταστροφή των ζωοτροφών που συγκέντρωναν προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον ερχόμενο χειμώνα.

Την ώρα που οι φλόγες έκαιγαν ακόμα στις περιοχές Ραψωμάτι, Μεγαλόπολη, Φαλαισία κ.λπ. ο Αρχιπύραρχος κ. Θανάσης Ρούμπος δήλωσε ότι όλες οι ενδείξεις για τις φωτιές της περιοχής καταδεικνύουν εμπρησμό. Το δεύτερο μέτωπο της Πελοποννήσου, εκείνο της Κορινθίας, επίσης παρέμενε χθες ενεργό. Μάλιστα, χθες εξεταζόταν το ενδεχόμενο τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα κοντά στο Σπαθοβούνι να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ακόμα, φωτιές μαίνονταν στο Νεοχώρι Δομοκού, σε δάσος στο Μαντούδι Ευβοίας κ.ά.

Στo Αγιον Ορος εξακολουθούσε να καίει χθες η μεγάλη πυρκαγιά που απείλησε την Ουρανούπολη. Ενα πύρινο μέτωπο τριών χιλιομέτρων κατευθυνόταν με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων προς την Ιερά Μονή Χελανδαρίου χωρίς μέχρι το απόγευμα να την απειλεί. Στην επιχείρηση αναχαίτισης της φωτιάς έπαιρναν μέρος πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα, δεκάδες πυροσβέστες και εθελοντές.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, δύναμη 49 Σέρβων πυροσβεστών με δύο λεωφορεία, δύο βοηθητικά οχήματα και τέσσερις υδροφόρες κατευθυνόταν χθες το μεσημέρι στο μέτωπο της φωτιάς μετά από συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των Ελλήνων συναδέλφων τους. Η Σερβία ήταν η μόνη χώρα που κατάφερε να στείλει βοήθεια στην Ελλάδα καθώς εξαιτίας της ξηρασίας και των ισχυρών ανέμων δασικές πυρκαγιές μαίνονται και σε άλλες χώρες που εντάσσονται στο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Εκτός Αγίου Ορους, μικροεστίες της πυρκαγιάς που έκαιγαν πλησίον της Ουρανούπολης αναζωπυρώνονταν κατά διαστήματα από τους ανέμους, αλλά βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή