Η Υγεία τη διετία 2013-14

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περαιτέρω «ψαλίδισμα» της φαρμακευτικής δαπάνης και οι δραστικές συγχωνεύσεις τμημάτων νοσοκομείων αποτελούν τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων για τη διετία 2013-2014 και της «προσαρμογής» στον ευρύτερο χώρο της Υγείας. Παράλληλα, παρεμβάσεις θα αποφασισθούν με στόχο τη μείωση της δαπάνης στο καθεστώς προμηθειών των νοσοκομείων αλλά και στη συγκράτηση των δαπανών για τις εφημερίες των γιατρών.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κινείται προς «αναζήτηση» παρεμβάσεων που θα επιφέρουν περικοπές στις δαπάνες, το ύψος των οποίων ωστόσο δεν έχει ακόμα διασαφηνισθεί. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, φέρεται να διαφοροποιείται από πληροφορίες που κάνουν λόγο για περικοπές περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ επιπλέον αυτών που είχαν συμφωνηθεί. Οπως μάλιστα ανέφεραν στην «Κ» έγκυρες πηγές του υπουργείου, από την πλευρά της ηγεσίας διαμηνύεται ότι στα 600 εκατομμύρια ευρώ των αρχικών συζητήσεων για περικοπές στην Υγεία το διάστημα 2013-2014 προστίθενται 200 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, μεγάλο τμήμα των περικοπών «θα αφορούν το φάρμακο», καθώς άποψη της ηγεσίας του υπουργείου είναι ότι «υπάρχουν ακόμα περιθώρια». Οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά για την επέκταση της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία σε όλα τα φάρμακα, η οποία προς το παρόν εφαρμόζεται μόνο για τις 10 μεγαλύτερες σε κατανάλωση ουσίες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΟΠΥΥ το μέτρο -όπως εφαρμόζεται σήμερα- θα φέρει έως το τέλος του έτους εξοικονόμηση 30 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό σαφώς χαμηλότερο των προσδοκιών. Η περαιτέρω αύξηση της χρήσης γενοσήμων αποτελεί επίσης μονόδρομο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, η χρήση των γενοσήμων αυξήθηκε από το 18,5% που ήταν το 2011 σε μόλις 22% όταν ο στόχος είναι να υπερβεί το 35% έως το τέλος του 2012. Εξοικονόμηση θα επιχειρηθεί επίσης με τη μείωση του όγκου της συνταγογράφησης μέσω εντατικών ελέγχων καθώς όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο κ. Λυκουρέντζος, «δεν είναι δυνατόν να γράφονται 230.000 ιατρικές συνταγές την ημέρα».

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία, προγραμματίζονται δραστικές συγχωνεύσεις τμημάτων και κλινικών. Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα που αναφέρει ο κ. Λυκουρέντζος για τα νοσοκομεία Ναυπλίου και Αργους που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση και διαθέτουν από μία γυναικολογική κλινική με δύο γιατρούς η καθεμία. Η ενοποίησή τους σε μία κλινική συνεπάγεται καλύτερες παροχές υγείας στον πληθυσμό αφού η κλινική που θα προκύψει θα διαθέτει περισσότερο προσωπικό. Ηδη το υπουργείο Υγείας έχει προαναγγείλει τη μείωση κατά 661 των τμημάτων νοσοκομείων έως το τέλος του 2012 (σήμερα λειτουργούν περίπου 2.000 κλινικές και 500 εργαστηριακά τμήματα). Το σχετικό σχέδιο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, προκειμένου να ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά εντός του Σεπτεμβρίου. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι και η δημιουργία ενός κεντρικού φορέα προμηθειών ιατροτεχνολογικών υλικών που θα διαπραγματεύεται χαμηλότερες τιμές.

Στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας μπαίνουν και οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Αυτή τη στιγμή τα χρέη του ΕΟΠΥΥ για το 2012 ανέρχονται σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ κάθε μήνα «μπαίνει όλο και πιο μέσα», αφού συχνά τα ταμεία παρακρατούν τις εισφορές περίθαλψης για να καλύψουν συνταξιοδοτικές ανάγκες. Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» είναι ο ΟΓΑ, οι ασφαλισμένοι του οποίου συμμετέχουν με μικρότερη εισφορά σε σχέση με τους ασφαλισμένους άλλων Ταμείων αν και απολαμβάνουν πλέον τις ίδιες παροχές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί και το ζήτημα της συμμετοχής των ασθενών σε ιατρικές επισκέψεις, νοσήλια και φάρμακα πιθανότατα με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Ξεκαθαρίζεται πάντως, ότι η θέσπιση ετήσιου πλαφόν 1.500 ευρώ για την περίθαλψη κάθε ασφαλισμένου «δεν συζητείται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή