Αρχίζει καταγραφή ζημιών στην Αρκαδία

Αρχίζει καταγραφή ζημιών στην Αρκαδία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 84.000 στρέμματα έκαψαν συνολικά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS) το οποίο συμβουλεύεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα σε Αγιον Ορος και Αρκαδία.

Αγροτικές εκτάσεις στην πλειονότητά τους έκαψε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αρκαδία, η οποία κατασβέστηκε. Από τα συνολικά 41.570 στρέμματα που κάηκαν, το 41,7% αφορά αγροτικές εκτάσεις (βλ. πίνακα από πάνω). Οπως επεσήμανε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγ. Γιαννακούρας, ξεκίνησε από τον ΕΛΓΑ η καταγραφή των ζημιών στα χωριά Ανεμοδούρι και Ρούτσι και θα συνεχιστεί και στα υπόλοιπα χωριά, ενώ ξεκινάει η διαδικασία χορήγησης βοηθήματος 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που επλήγη.

Παράλληλα, κλιμάκιο της υπηρεσίας Αντισεισμικού Σχεδιασμού θα επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή τις επόμενες ημέρες ώστε να ελεγχθούν και καταγραφούν τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές. Επιτροπές από μηχανικούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δύο συνεργεία θα ξεκινήσουν καταγραφή των ζημιών σε δρόμους και γεφύρια χειμάρρων και ποταμών, ενώ ξεχωριστή επιτροπή θα καταγράψει τις πληγείσες επιχειρήσεις, όπως ελαιοτριβεία και τυροκομεία. Παράλληλα, ο Δήμος Μεγαλόπολης θα εφοδιάσει κτηνοτρόφους με ζωοτροφές.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο ΚΑΤ με εγκαύματα ο 60χρονος που τραυματίστηκε, ενώ ελεύθερος μετά την απολογία του στον ανακριτή αφέθηκε ο 45χρονος που κατηγορείται για την πρόκληση της φωτιάς από αμέλεια. Κατά τα άλλα, σε ύφεση ήταν χθες η πυρκαγιά στο Αγιον Ορος. Η βροχή που έπεσε τα ξημερώματα του Σαββάτου προς Κυριακή συνέδραμε το έργο της κατάσβεσης.

Από χθες ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών στη Χαλκιδική, καθώς και οι διαδικασίες αποζημίωσης των δικαιούχων, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη, ο οποίος ανακοίνωσε τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως πυρόπληκτης. Κατά προτεραιότητα θα αποζημιωθούν μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι. Σε δυσπρόσιτη χαράδρα μακριά από κατοικημένη περιοχή ξέσπασε χθες πυρκαγιά στα Κουρουκλάτα Κεφαλονιάς, ενώ υπό μερικό έλεγχο ήταν οι φωτιές στη Λάκκα Σοφικού Κορινθίας και στη Μαρίτσα Ρόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή