Τεράστιο πλήγμα στη χλωρίδα του Αθω από την πυρκαγιά

Τεράστιο πλήγμα στη χλωρίδα του Αθω από την πυρκαγιά

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Για τους μοναχούς της αθωνικής πολιτείας το γεγονός ότι η μεγάλη πυρκαγιά στο Αγιον Ορος δεν έκαψε ανθρώπους και μοναστήρια ήταν θαύμα της Παναγίας, λίγες μόλις ημέρες πριν από την εορτή της. Την εικόνα της λιτάνευσαν τις ώρες που τα πύρινα μέτωπα κινούνταν απειλητικά προς την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου και, όπως πιστεύουν, η προστάτιδα του «Περιβολιού της Παναγιάς» απέτρεψε την τραγωδία με μια καταρρακτώδη βροχή το βράδυ του Σαββάτου, που έσβησε τη φωτιά.

Η κινητοποίηση όμως της πολιτείας υπήρξε πρωτοφανής και η αντίδρασή της ακαριαία, κατόπιν προσωπικής παρέμβασης του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά που έστειλε επιτόπου τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου.

Εντεκα πυροσβεστικά αεροπλάνα, τέσσερα ελικόπτερα, δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα, εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές -μεταξύ αυτών και σαράντα εννιά Σέρβοι πυροσβέστες που έσπευσαν να υπερασπιστούν τη Μονή Χιλανδαρίου όπου εγκαταβιούν σερβικής καταγωγής μοναχοί- πήραν μέρος σε μια άριστα σχεδιασμένη επιχείρηση, που εμπόδισε τη φωτιά να φτάσει σε μοναστήρια και, με τη βοήθεια της ισχυρής καταιγίδας, την έσβησαν.

«Η κινητοποίηση της πολιτείας ήταν άμεση και αυτό έχει προκαλέσει ευνοϊκά σχόλια στη μοναστική πολιτεία, όπως επίσης έκανε θετική εντύπωση στους μοναχούς η άμεση παράμβαση του πρωθυπουργού», σχολίασε στην «Κ» ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους κ. Αρίστος Κασμίρογλου, που βρισκόταν στα μέτωπα της φωτιάς. Πρώτος στόχος των δυνάμεων πυρόσβεσης ήταν να αποτραπεί η είσοδος της πυρκαγιάς, που ξεκίνησε από τη θέση Μονοξυλίτης του Αγίου Ορους και διάβηκε γρήγορα τα σύνορα, στην πόλη της Ουρανούπολης, και αυτός επιτεύχθηκε την ύστατη ώρα και ενώ οι φλόγες είχαν φτάσει στις παρυφές του οικισμού και πολλοί τουρίστες και κάτοικοι την εγκατέλειπαν. Οταν ο κίνδυνος αποσοβήθηκε εστράφησαν, με όλα τα επίγεια μέσα, στα μέτωπα που έκαιγαν δάση από πεύκα και οξιές στη χερσόνησο του Αθω, κινούμενα με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων προς τη Μονή Χιλανδαρίου. Ο απολογισμός γίνεται σε δύο επίπεδα, σε επίπεδο καταστροφών του φυσικού περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές και οικονομικής ζημίας λόγω διακοπής των επισκέψεων.

Τα πρώτα στοιχεία

Η καταστροφή της πλούσιας χλωρίδας της χερσονήσου του Αθω είναι μεγάλη, καθώς αυτή δέχθηκε σημαντικό πλήγμα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έχουν καταστραφεί περισσότερα από σαράντα δύο χιλιάδες στρέμματα δασών, δασικών και αγροτοδασικών εκτάσεων.

Ζημία όμως έγινε και στον τουρισμό, που τούτες τις μέρες βρίσκεται στην κορύφωσή του. «Χάθηκαν οικονομικά δυο μέρες. Οταν η φωτια πλησίασε την Ουρανούπουλη εγκατέλειψαν αρκετοί τουρίστες την περιοχή λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που προκάλεσαν οι καπνοί και των υπερβολών που μεταδίδονταν όσον αφορα τους πραγματικούς κινδύνους. Τώρα όμως η κατάσταση επανήλθε στους φυσιολογικούς της ρυθμούς» είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Μικροεστίες της φωτιάς σιγόκαιγαν και χθες εντός του Αγίου Ορους και για την αποτροπή του κινδύνου αναζωπύρωσης πετούσαν ελικόπτερα πάνω από τον Αθω, ενώ παρέμεναν στην περιοχή και δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή