Γιατροί και φαρμακοποιοί παρακολουθούνται από ΕΟΠΥΥ

Γιατροί και φαρμακοποιοί παρακολουθούνται από ΕΟΠΥΥ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό στενή «παρακολούθηση» βρίσκονται από χθες γιατροί και φαρμακοποιοί που συνεργάζονται με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Χθες, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Μάριου Σαλμά, τέθηκε σε λειτουργία το νέο σύστημα παρακολούθησης της συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ, που δίνει τη δυνατότητα στον Οργανισμό να έχει σε πραγματικό χρόνο «εικόνα» για όλες τις συνταγές που συνταγογραφούνται και εκτελούνται. Τα στοιχεία που δίνονται από τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι, μεταξύ άλλων, ο αριθμός των συνταγών που γράφονται, το σημείο συνταγογράφησης, το μέσο κόστος ανά συνταγή, το φαρμακείο όπου εκτελούνται, η δαπάνη που προκαλεί κάθε γιατρός και ποιος γιατρός υπερβαίνει το μέσο όριο των επισκέψεων.

Στόχος είναι η μείωση του όγκου των ιατρικών συνταγών στην Ελλάδα, ο οποίος επιτυγχάνεται με τον άμεσο έλεγχο του συστήματος. Σημειώνεται ότι σήμερα γράφονται περίπου 200.000 – 250.000 συνταγές κατά μέσο όρο την ημέρα. Ετσι, όταν από το σύστημα καταγράφεται «υπερδραστηριότητα» γιατρού στη συνταγογράφηση, τότε θα ζητούνται άμεσα -την ίδια ημέρα- εξηγήσεις από τον ΕΟΠΥΥ και θα υπάρχει προειδοποίηση για διακοπή της συνεργασίας, σε περίπτωση που οι εξηγήσεις δεν είναι πειστικές. Μέχρι τώρα ο ΕΟΠΥΥ παρακολουθούσε τη συνταγογράφηση μέσω διμηνιαίων εκθέσεων που του έστελνε η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) και η οποία διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Πριν από περίπου δέκα ημέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε ειδική σύσκεψη ζήτησε από τους εμπλεκομένους να «συνδεθούν» τα συστήματα του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ για πιο άμεσο έλεγχο. «Η παρακολούθηση της συνταγογράφησης σε πραγματικό χρόνο θα οδηγήσει σε εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης», δήλωσε χθες ο κ. Σαλμάς, προσθέτοντας ότι «ο ΕΟΠΥΥ επανασχεδιάζεται σε γερές βάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας είναι η καθολική ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ από την 1η Σεπτέμβρη και για τον λόγο αυτό έχει ζητηθεί από τις υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ να ξεπεραστούν ενδεχόμενα τεχνικά εμπόδια (έλλειψη εξοπλισμού κ.ά.). Για όσους γιατρούς δεν «υπακούσουν» και επιμείνουν στις χειρόγραφες συνταγές εξετάζεται το ενδεχόμενο να τους αφαιρείται το συνταγολόγιο, ενώ «ηθμός» των χειρόγραφων συνταγών είναι ούτως ή άλλως τα φαρμακεία, αφού κάθε συνταγή που φτάνει εκεί «μετατρέπεται» σε ηλεκτρονική.

Τέλος, από τον Σεπτέμβριο θα υποχρεωθούν και τα Διαγνωστικά Κέντρα να ενημερώνουν ηλεκτρονικά τον ΕΟΠΥΥ και σε πραγματικό χρόνο για τις εξετάσεις που διενεργούν σε ασφαλισμένους βάσει παραπεμπτικών γιατρών. Ετσι, ο Οργανισμός θα έχει τη δυνατότητα ακόμα και για επιτόπιους αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα κέντρα προκειμένου να διαπιστωθεί ότι όντως εκτελούνται τα παραπεμπτικά για εξετάσεις των γιατρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή