Σε έξαρση τα κρούσματα ρατσιστικής βίας

Σε έξαρση τα κρούσματα ρατσιστικής βίας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα απανωτά κρούσματα βίας κατά μεταναστών, με αποκορύφωμα τη δολοφονία 27χρονου Ιρακινού, ο οποίος μαχαιρώθηκε από ομάδα ατόμων ξημερώματα Κυριακής στην οδό Αναξαγόρα στο κέντρο της Αθήνας και κατέληξε λίγες ώρες αργότερα, προβληματίζουν ιδιαίτερα τις αρχές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η αστυνομία από μαρτυρίες, πέντε άτομα που επέβαιναν σε τέσσερις μοτοσικλέτες επιτέθηκαν στον 27χρονο Αλαντίν, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχαν προσπαθήσει να χτυπήσουν δύο ακόμα αλλοδαπούς, οι οποίοι, ωστόσο, κατάφεραν να διαφύγουν. Οι αρχές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για επίθεση με ρατσιστικό κίνητρο. Αστυνομικοί της ασφάλειας προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία, κάτι που ωστόσο δεν είναι εύκολο, καθώς η επίθεση σημειώθηκε νωρίς τα ξημερώματα, την ώρα που ελάχιστα άτομα κυκλοφορούσαν στη συγκεκριμένη περιοχή του κέντρου. Μέχρι σήμερα στη διάθεσή τους υπάρχουν δύο μαρτυρίες αλλοδαπών, ενώ άντρες της ασφάλειας προσπαθούν να εντοπίσουν και άλλα στοιχεία στην περιοχή, όπως εγγραφές από κάμερες καταστημάτων ή μάρτυρες. Χθες η σορός του 27χρονου μεταφέρθηκε από τον Ευαγγελισμό στο νεκροτομείο, όπου σήμερα το πρωί αναμένεται να γίνει η νεκροτομή. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρει τραύματα από μαχαίρι και από αιχμηρό αντικείμενο.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδιας ζήτησε από την ηγεσία της ΕΛ. ΑΣ. την επιτάχυνση των ενεργειών για την ανακάλυψη των δραστών της δολοφονικής επίθεσης, «προκειμένου να οδηγηθούν το συντομότερο δυνατό ενώπιον της Δικαιοσύνης». Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Α. Ρουπακιώτης δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο θα προβεί σε «όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών στους υπαιτίους». Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς έχουν αυξηθεί σημαντικά: «Η αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων σε αλλοδαπούς που βρίσκονται στη χώρα μας αρχίζει να προσλαμβάνει ιδιαίτερα επικίνδυνα χαρακτηριστικά».

Δεν πρόκειται για το μοναδικό περιστατικό βίας, καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών έχουν έρθει στη δημοσιότητα πολλές περιπτώσεις επιθέσεων κατά αλλοδαπών. Αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει στο παρελθόν δεκάδες επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. «Πολλοί φοβούνται να τις καταγγείλουν για να μη συλληφθούν οι ίδιοι. Ακόμα και όταν τις καταγγέλλουμε δεν τις διερευνούν» υποστηρίζει εκπρόσωπος αφγανικού συλλόγου. Οπως λέει, ομάδες που κινούνται με μηχανές πραγματοποιούν «περιπολίες» προβαίνοντας σε ξυλοδαρμούς αλλοδαπών. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια ανάλογες επιθέσεις σημειώνονταν κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, σήμερα οι ομάδες «πολιτοφυλακής» έχουν ξεφυτρώσει και σε άλλες περιοχές. «Θέλουμε να υπάρχει νομιμότητα και να μην γκετοποιούνται οι περιοχές μας, όχι να γίνονται επιθέσεις χουλιγκανικού τύπου», σχολιάζουν κάτοικοι του 6ου διαμερίσματος. Από την πλευρά τους, αντιρατσιστικές οργανώσεις κατηγορούν για τις επιθέσεις τη Χρυσή Αυγή. Γραφεία της οργάνωσης στο Παγκράτι έγιναν στόχος εμπρηστικής επίθεσης χθες. Επίσημα η οργάνωση αρνείται κάθε εμπλοκή με επιθέσεις κατά μεταναστών. «Σίγουρα υπάρχουν οργανωμένες επιθέσεις κατά αλλοδαπών, αλλά δεν μπορούμε να προδικάζουμε το αποτέλεσμα της έρευνας που είναι σε εξέλιξη», σχολίασε στην «Κ» υψηλόβαθμό στέλεχος της ΓΑΔΑ. Ο ίδιος ανέφερε ότι το θύμα είχε αποφυλακιστεί πριν από λίγο καιρό και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο άλλων κινήτρων για το φονικό πριν ολοκληρωθεί η έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή