Το «πρόσωπο» της κρίσης αναζητούν μια Γερμανίδα και μια Βελγίδα

Το «πρόσωπο» της κρίσης αναζητούν μια Γερμανίδα και μια Βελγίδα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κέφι, το φιλότιμο, η φιλοξενία και το έντονο μεσογειακό ταμπεραμέντο, χαρακτηριστικά της ελληνικής νοοτροπίας που υμνήθηκαν για δεκαετίες από τους ξένους, φαίνεται ότι σήμερα εν μέσω οικονομικής κρίσης γυρίζουν «μπούμερανγκ» εις βάρος της διεθνούς εικόνας των Ελλήνων, δημιουργώντας αρνητικά στερεότυπα.

Ο σύγχρονος, λοιπόν, Ελληνας είναι τεμπέλης και ψεύτης. Πλούτισε με αθέμιτα μέσα, εργάζεται λίγο, παίρνει σύνταξη νωρίς, διασκεδάζει και ζει πολυτελή ζωή εις βάρος των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Αυτοί είναι οι σύγχρονοι «μύθοι» για τη χώρα μας, τους οποίους αναπαράγουν ανενδοίαστα τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Ιδιαίτερα στη Γερμανία τα ανθελληνικά δημοσιεύματα όλο και πληθαίνουν ακόμα και από «σοβαρά» έντυπα, γεγονός που έχει θορυβήσει ανθρώπους με ευαίσθητες «κεραίες».

«Τα νέα στερεότυπα έναντι των Ελλήνων και εν γένει των Νοτιοευρωπαίων, που πλήττονται από την κρίση, λαμβάνουν διαστάσεις κοινωνικού ρατσισμού, καθώς στοχοποιούνται μόνο και μόνο επειδή είναι φτωχοί», λέει στην «Κ» η Γερμανίδα Σόνια Γκίζε, που εργάζεται στο γραφείο Τύπου της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς – Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο. «Είναι σοκαριστικό ότι στη χωρίς σύνορα Ενωμένη Ευρώπη αναγεννώνται τα εθνικά στερεότυπα» επισημαίνει η ίδια, «έχουμε ξεχάσει ότι δεν υπάρχει μόνο μία αλήθεια». Η 32χρονη Γερμανίδα, λοιπόν, προβληματισμένη για τις νέες ισορροπίες στη Γηραιά Ηπειρο, αποφάσισε -ανεξάρτητα από την επαγγελματική της ιδιότητα- να κάνει «κάτι» για να αντιστρέψει το κλίμα. Ετσι, γεννήθηκε η ιδέα για ένα πρωτότυπο project, ένα φωτογραφικό αφήγημα για τους ανθρώπους που ζουν μια νέα πραγματικότητα στον ευρωπαϊκό Νότο: «We are the pigs: ein Roadtrip ins Epizentrum der Krise» (εμείς είμαστε τα γουρούνια: ένα οδοιπορικό στο επίκεντρο της Κρίσης) είναι το εγχείρημα που η Σόνια μαζί με τη Βελγίδα φωτορεπόρτερ, Μαρέικε Λάμπερτς, προτίθενται να υλοποιήσουν. Η επιλογή του τίτλου δεν είναι τυχαία, καθώς η λέξη «pi (i) gs» σχηματίζεται από τα αρχικά των χωρών της Ευρωζώνης που δοκιμάζονται (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία). «Η έμπνευση μου ήρθε πέρυσι» ομολογεί η 32χρονη Γερμανίδα. «Παρακολουθώντας το κίνημα των Αγανακτισμένων, διέκρινα μεταξύ των διαμαρτυρομένων έναν ηλικιωμένο και αντιλήφθηκα ότι από την κρίση πλήττεται το σύνολο της κοινωνίας». Το project, άλλωστε, ξεκινάει από την Ελλάδα «γιατί κρίνουμε ότι η κατάσταση εδώ είναι πλέον οριακή». Οπως παρατηρεί η 24χρονη Βελγίδα «από απόσταση η κριτική είναι πολύ εύκολη, πολλοί από αυτούς που κουνούν επικριτικά το δάκτυλο στην Ελλάδα, δεν έχουν βρεθεί ούτε μία μέρα εδώ».

Οι δύο γυναίκες βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, την οποία ετοιμάζονται κυριολεκτικά να «οργώσουν», για να συνομιλήσουν με Ελληνες όλων των ηλικιών και προελεύσεων: «Με εκείνους που πληρώνουν τους φόρους τους, άλλους που μετακόμισαν στην επαρχία ή έμειναν άνεργοι, αλλά και όσους το εισόδημά τους ακόμα δεν έχει αλλάξει». H έκθεση θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στη βελγική πόλη Eupen. Στόχος των δύο γυναικών είναι να δώσουν μέσα από τον φωτογραφικό φακό «πρόσωπο» στην κρίση και να αναδείξουν μεταξύ των «pigs» τους σύγχρονους Ελληνες «χοίρο-ες» (ήρωες).

Για πληροφορίες: http: //wepigs. tumblr. com/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή