Αναδιοργάνωση της λειτουργίας του Κτηματολογίου

Αναδιοργάνωση της λειτουργίας του Κτηματολογίου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη αναδιοργάνωση του συστήματος λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου, με τη διατήρηση μόνο ενός κτηματολογικού γραφείου ανά περιφέρεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω ΚΕΠ προτείνει ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ). Παράλληλα, για την επίσπευση της κτηματογράφησης του υπολοίπου της χώρας προτείνει κάθε μεταβίβαση ακινήτου να συνοδεύεται από τον ακριβή γεωγραφικό προσδιορισμό του ακινήτου μέσω του συστήματος HEPOS, προκειμένου να δημιουργείται σταδιακά το απαραίτητο υπόβαθρο.

Η πρόταση του ΟΚΧΕ (που είναι ο κρατικός φορέας που επιβλέπει την Κτηματολόγιο Α.Ε.) βρίσκεται στα τελικά στάδια ολοκλήρωσης προκειμένου να κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του ΟΚΧΕ, κ. Γιώργος Μουτεβελής, τα βασικά σημεία της πρότασης είναι τα ακόλουθα:

– Συγχώνευση των κτηματολογικών γραφείων της χώρας σε 16, ένα ανά διοικητική περιφέρεια. «Γνώμονας είναι η αμεσότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς και η επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών συγκέντρωσης των κτηματολογικών στοιχείων», λέει ο κ. Μουτεβελής. Η εξυπηρέτηση των πολιτών σε απλές συναλλαγές (λ.χ. κατάθεση αιτήσεων και λήψη πιστοποιητικών και κτηματολογικών αποσπασμάτων) θα μπορούσαν να διενεργούνται από τα ΚΕΠ.

– Να επιβληθεί όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων να γίνονται βάσει του συστήματος γεωγραφικού προσδιορισμού HEPOS. «Ετσι θα υπάρχει άμεση πληροφορία από όλες τις μεταβιβάσεις και σταδιακά θα χτιστεί ένα υπόβαθρο, είτε είναι κτηματογραφημένη μια περιοχή ή όχι».

– Συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων και της πληροφορίας που αφορούν την κατάρτιση και λειτουργία του κτηματολογίου, που βρίσκονται σήμερα σε διάφορα υπουργεία. «Ο θεσμός πρέπει να είναι ενιαίος, δεν μπορεί λ.χ. οι υποθηκοφύλακες να υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης», λέει ο πρόεδρος του ΟΚΧΕ. «Επιπλέον το Δημόσιο θα πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητές του για τη συγκέντρωση στοιχείων. Για παράδειγμα, η βάση δεδομένων του Ε9 θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προθάλαμος για το κτηματολόγιο σε όλη τη χώρα».

– Οσον αφορά το οργανωτικό σχήμα, ο ΟΚΧΕ προτείνει τη διατήρηση του σημερινού. «Ο ΟΚΧΕ πρέπει να παραμείνει ένας χωριστός εποπτικός μηχανισμός, αλλά με ουσιαστικότερο ρόλο», εκτιμά ο κ. Μουτεβελής. «Η συγχώνευση με την Κτηματολόγιο Α.Ε. δεν είναι εφικτή, καθώς μια Α.Ε. του Δημοσίου δεν έχει την εξουσιοδότηση να εγκρίνει τις προδιαγραφές του έργου ή να διαφυλάσσει ένα έργο δημόσιας πίστης. Κατά τη γνώμη μας, η Κτηματολόγιο Α.Ε. θα πρέπει μετατραπεί σε εταιρεία ειδικού σκοπού και να μετοχοποιηθεί και το υπόλοιπο έργο να προχωρήσει με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή