Κρίση και στο «Νησί της Παναγίας»

Κρίση και στο «Νησί της Παναγίας»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τιμητική του έχει και φέτος το «Νησί της Παναγίας», η Τήνος, όπου κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Μεγαλόχαρης. Το «παρών» θα δώσουν, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Θεοδωρος Παπαθεοδώρου, ενώ ήδη από τις αρχές της εβδομάδας πλήθος πιστών συρρέουν προκειμένου να προσκυνήσουν τη Χάρη Της.

Περπατώντας κανείς στα σοκάκια θα σκεφτεί ότι… η κρίση δεν άγγιξε το γνωστό κυκλαδονήσι. «Είναι μια ψευδαίσθηση» λένε στην «Κ» κάτοικοι του νησιού, αλλά και επιχειρηματίες που βλέπουν τους τζίρους μειωμένους σε ποσοστό που αγγίζει το 40%. Σε αντίθεση με άλλα νησιά των Κυκλάδων, η Τήνος ήταν και παραμένει παραθεριστικός προορισμός κυρίως για τους Ελληνες και ειδικά για όσους διατηρούν σπίτι στο νησί. «Εχει έρθει πολύς κόσμος και φέτος, απλά ο Ελληνας έχει αλλάξει νοοτροπία» εξηγεί ο δημαρχος κ. Παναγιώτης Κροντηράς. «Εχουν μειωθεί οι μέρες που κάνει διακοπές, έχουν μειωθεί τα χρήματα που ξοδεύει. Παλαιότερα όσοι είχαν σπίτι στο νησί καλούσαν φίλους οι οποίοι έμεναν σε κάποιο ξενοδοχείο. Αυτό πλέον δεν συμβαίνει. Ολοι φιλοξενούνται στο σπίτι».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δήμου, αλλά και των τοπικών παραγόντων, φέτος το νησί έχει κατά 10% με 15% λιγότερες αφίξεις από πέρυσι, ωστόσο ο τζίρος είναι μειωμένος κατά πολύ περισσότερο, σε ποσοστό που αγγίζει το 40%. «Πιστεύω ότι αιτία γι’ αυτήν την πτώση είναι η κρίση, καθώς οι επιχειρηματίες έχουν αντιληφθεί την κατάσταση και έχουν συμμορφωθεί με τις επιταγές της. Υπάρχουν πολλές προσφορές σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για πρώτη φορά φέτος και θεωρώ ότι οι επιχειρηματίες έχουν προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα», αναφέρει ο κ. Κροντηράς.

Τη μείωση στις αφίξεις υπογραμμίζει και ο κ. Γιώργος Κοντονικολάου, υπεύθυνος του τουριστικού γραφείου «Καλυψώ Travel». Παρά τη μείωση στις τιμές των καταλυμάτων και των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων διαπιστώνει μείωση στις αφίξεις περίπου 20%. «Η πληρότητα του νησιού είναι περίπου 60 – 70%, υπάρχει πολύς κόσμος, αλλά είναι φιλοξενούμενοι σε σπίτια. Ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο ο κόσμος πλέον δεν μένει. Ερχεται, προσκυνάει την Παναγιά και φεύγει», παρατηρεί ο κ. Κοντονικολάου. Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος κ. Κροντηράς, ο οποίος διαβλέπει ότι σταδιακά η Τήνος «από θρησκευτικός θα γίνει προσκυνηματικός τόπος».

Παρά τη μείωση των επισκεπτών, η προσέλευση στο νησί για τον τριήμερο εορτασμό της Παναγίας είναι μεγάλη, γι’ αυτό και οι λιμενικές αρχές βρίσκονται επί ποδός. «Εχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα, έχουν έρθει ενισχύσεις και είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους επισκέπτες», δηλώνει ο λιμενάρχης κ. Γιάννης Στεφανής, εκτιμώντας πάντως και εκείνος ότι «έχουμε πολλά καράβια για το νησί, αλλά δεν κατεβαίνει πολύς κόσμος σε μας»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή