Βίζα για ένα χρόνο στην Αυστραλία

Βίζα για ένα χρόνο στην Αυστραλία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευοίωνες οι προοπτικές για τους νέους που θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή στη μακρινή Αυστραλία, καθώς ανακοινώθηκε ότι ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χώρων για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας που θα θεσμοθετήσει την τουριστική βίζα με δικαίωμα εργασίας για τους Ελληνες υπηκόους. Η περίφημη Working Holiday Visa χορηγείται κατόπιν αιτήσεως σε νέους 18 έως 30 ετών, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα, παράλληλα με τις διακοπές τους, να εργαστούν για έναν χρόνο στην Αυστραλία, κάτι που αξιοποιούν πολλοί νέοι που επιθυμούν μετά το σχολείο να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και να ταξιδέψουν ανά τον κόσμο. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιες διακρατικές συμφωνίες υφίστανται εδώ και χρόνια μεταξύ της Αυστραλίας και της Ιταλίας, της Κύπρου, της Τουρκίας και πολλών άλλων χωρών, εξαιρουμένης της Ελλάδας. Σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου, η ελληνική «εξαίρεση» οφειλόταν σε ολιγωρία των αρχών λόγω έλλειψης ζήτησης – με την έναρξη όμως της οικονομικής κρίσης το ενδιαφέρον είχε κορυφωθεί. Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλο ποσοστό από τους Ελληνες που διαθέτουν αυστραλιανά ταξιδιωτικά έγγραφα, όντας δεύτερης ή τρίτης γενιάς μετανάστες που είχαν παλιννοστήσει στην Ελλάδα, έχουν επιστρέψει στην Αυστραλία.

Η θεσμοθέτηση της εν λόγω βίζας ανήκε εξ αρχής στη διαπραγματευτική ατζέντα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, που ήδη από τον Απρίλιο του 2011 καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες, ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση των ενδιαφερομένων Ελλήνων στην Αυστραλία, όπου το ποσοστό ανεργίας είναι 5%. «Η συνεργασία μας με το υπουργείο Μετανάστευσης είναι αγαστή» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης. Φαίνεται, μάλιστα, ότι οι ενστάσεις της αυστραλιανής πλευράς έχουν πλέον καμφθεί. «Αισιοδοξώ ότι εντός του 2012 το μέτρο θα μπει σε εφαρμογή». Το θετικό με τη working holiday visa είναι ότι οι δικαιούχοι μπορούν να απασχοληθούν σε οποιονδήποτε τομέα -ανεξάρτητα από τις λίστες που έχουν αναρτηθεί στο site του υπουργείου- ενώ εκτιμάται ότι η διαδικασία έκδοσης θα είναι πιο σύντομη από την κανονική βίζα, η οποία απαιτεί περί τους εννέα μήνες. Ωστόσο, ενδέχεται να μπει ένα αριθμητικό όριο στους δικαιούχους.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Κρις Μπόουεν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η χώρα του και η Ελλάδα έχουν «πολύχρονες, ισχυρές και άριστες σχέσεις, που στηρίζονται στην παρουσία πολυάριθμης ομογένειας στη χώρα». Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ανακοινώθηκε προ καιρού ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συμβάλει στην ανέγερση πρωτοποριακού ελληνικού πολιτιστικού κέντρου ως παράρτημα της ελληνικής κοινότητας. Παράλληλα, η ελληνική κοινότητα θα εξακολουθήσει και το σχολικό έτος 2013 να στηρίζει νεοαφιχθείσες ελληνικές οικογένειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή